Olomouc splnila roli favorita, ve čtvrtfinále ji čeká hanácké derby s Přerovem

Olomouc splnila roli favorita, ve čtvrtfinále ji čeká hanácké derby s Přerovem

Olomouc – Olomoučtí inline hokejisté narazili v osmifinále extraligy na poslední tým základní části Uherský Brod. Hanáci roli favorita potvrdili a především v prvním utkání, v nemž přehráli soupeře vysoko 17:1, jasně dominovali. Odveta přinesla vyrovnanější a více dramatickou podívanou, výsledkem ale bylo opět vítězství domácího celku, který si zajistil postup mezi nejlepší osmičku.

První střetnutí zahájili lépe Olomoučtí, kteří se po necelých dvou minutách ujali vedení. Lukáš Cik se z pravého křídla trefil mezi betony gólmana. Hanáci byli i nadále lepším týmem ,ale gólově svou převahu potvrdit dlouho nedokázali. Naopak během přesilové hry mohli Jihomoravané srovnat, ale Sedláře v domácí svatyni nepřekonali.

Zatímco první část nabídla jediný gólový moment, zbývající tři čtvrtiny nabídly celkem sedmnáct branek. Brankostroj rozjel hned na začátku druhé části Lubomír Korhoň, který tak započal svůj skvělý výkon. V následujících minutách druhé části na něj postupně navázali Michal ŠimoDavid Roupec Lubomír Vích. Korhoň navíc přidal ještě jeden přesný zásah, a tak Olomoučtí vedli už o šest branek. Dvě minuty před přestávkou se hosté dočkali své první a zároveň jediné branky v duelu, postaral se o ní kapitán Milan Šiller.

Ve druhé polovině úvodního osmifinále domácí celek nepolevoval a za záda bezmocného Halody se trefili Stanislav HusákJakub Čuřík a v přesilové hře svou druhou branku přidal David Roupec. Pro hostující jedničku poté duel skončil, mezi třemi tyčemi jej nahradil Chovanec. Ani nový muž na hřišti ale nedokázal vzdorovat domácí ofenzivě a brzy inkasoval. Znovu se prosadili David Roupec, jenž tak zkompletoval hattrick,s Lubomírem Víchem.

Jelikož bylo o osudu střetnutí již rozhodnuto, hosté zcela polevili a ponechali domácím hráčům prostor k dalším brankám. Jako druhý zkompletoval hattrick Lubomír Korhoň, který během posledního dějství přidal ještě dvě přesné trefy a celkem tak zaznamenal sedm kanadských bodů. Třetím domácím hráčem se třemi brankami se stal Lubomír Vích, který jej zkompletoval jen pár vteřin před koncem duelu. Po jednom góle ve třetí části si do bodování připsali i Stanislav Husák Michal Šimo. Konečný stav duelu tak byl 17:1.

Do druhého duelu, který odstartoval pár desítek minut po tom prvním, vstupovali oba týmy s čistým štítem. Na hráčích Uherského Brodu bylo vidět, že druhá polovina předchozího zápasu byla z jejich strany vzhledem k průběhu značně odfláknutá. Nyní se hrál zase vyrovnaný hokej.

Přestože šance byly k viděný na obou stranách hrací plochy, ze vstřelených branek se radovalo jen jedno mužstvo. Na přelomu sedmé a osmé minuty hry se během pár vteřin prosadil dvakrát celek Hanáků. Skóre otevřel Michal Šimo, na kterého vzápětí navázal Lubomír Korhoň.

Oba celky si byly vědomi, že i malá chyba může znamenat ohrožení vlastní branky, proto se hrálo opatrně. Snad první vážnější šance druhého dějství přišla až se závěrem čtvrtiny, Jakub Vaněk mohl snížit na rozdíl jedné branky, ale Sedlářova lapačka byla pohotová. Naopak pár vteřin před sirénou udeřila potřetí Olomouc. Michal Šimo obkroužil kolem hostující svatyně a prostřelil ležícího Halodu.

Po změně stran se Jihomoravané konečně dočkali snížení. Přesně po jedné minutě hry předvedl Jan Heča něco podobného, co olomoucký hráč v předchozím dějství. Po objetí domácí svatyně prostřelil Sedláře. Ještě lépe bylo hostujícím hráčům po půl hodině hry, neboť přišla jejich druhá branka. Dušan Surý chytře tečoval nahozený kotouč mimo dosah domácího brankáře.

Do závěrečné čtvrtiny se tak vstupovalo za jednobrankového vedení domácích, což slibovalo nervózní a dramatickou koncovku. Hanáci se nehnali tolik dopředu a hráli ze zabezpečené obrany. A to se jim vyplatilo. Zatímco hosté Sedláře překonat nedokázali, šest minut před koncem přinesl klid na domácí hokejky David Roupec. Hosté museli hrát vabank, což se jim nevyplatilo a v posledních minutách ještě dvakrát inkasovali. O poslední zásahy se postarali David Roupec Lubomírem Korhoněm.

Hanáci tak i druhé osmifinálové utkání zvládli vítězně a zajistili si postup do čtvrtfinále. V něm se utká tým trenéra Cika v hanáckém derby s Přerovem.

Ohlasy po utkání:

Stanislav Cik (IHC Tempish Olomouc): Úvodní zápas byl poměrně jednoznačný, docela jsme se v něm namlsali. V pauze mezi utkáními nám sponzor donesl řízky, všichni se přejedli, což pak bylo znát. Ne že bychom soupeře podcenili, ale přestávali jsme proměňovat šance. Po druhém gólu Uherského Brodu jsme si museli vzít oddechový čas, abychom se trochu zklidnili. Nakonec jsme zápas dotáhli do vítězného konce.


Zbyněk Kůdela (IHC Uherský Brod): První utkání vyznělo jasně pro domácí tým. Úvodní čtvrtku jsme s ním sice dokázali držet krok, ale pak Olomouc po několika našich chybách rozhodla zápas. My jsme se následně soustředili na druhý duel, který jsme se snažili hrát vyrovnaněji, drželi jsme se určitých taktických pokynů až do konce utkání. Čtvrtý gól domácích ale rozhodl o jejich vítězství.