Češi slaví historické vítězství! V Itálii obhájili titul mistrů světa

Češi slaví historické vítězství! V Itálii obhájili titul mistrů světa

Bezchybně sehraný finálový zápas znamená další historický milník v historii českého inline hokeje. Čechům se podařilo poprvé v dějinách obhájit titul mistrů světa na šampionátu organizace FIRS. Česká republika porazila Itálii 4:0. Skóre utkání otevřel Bernad. Po něm se prosadil se Fiala a dvakrát Loskot.

Zápas v prvních minutách nápadně připomínal semifinále s Francií. Oba týmy začaly velmi aktivně a nebály se útočit, vyložené šance ale k vidění nebyly. Diváci tak museli vzít zavděk skrytou střelou Loskota a podobnou šancí Ciresy na druhé straně.

Z první branky se radovali Češi. Fiala vybojoval faul a druhé přesilovkové formaci se podařilo výhodu zúročit. Rubešovu přihrávku usměrnil do sítě za Maiem Jakub Bernad. Horké chvilky čekaly i Brabce, protože přesilovou hru si zahráli i domácí. Nastřelované puky Italů se pokoušeli za českého brankáře procedit zejména Traversa a Ferrari.

První polovina byla velmi vyrovnaná. Útoky se střídaly v rychlém sledu na obou stranách, ale k zásadnímu ohrožení brankáře prakticky nedocházelo. V závěru poločasu byli aktivnější Italové a vybojovali si další přesilovku.

Po pauze zahájil hru obrovskou šancí Kafka, ale neproměnil. O dvě střídání později vybídl ke skórování Rubeše, ale i jeho střelu vynikající Mai vychytal. Čechům zase v dobrém bránění vypomáhal jistý výkon Brabce, střely z něj nevypadávaly. Necelých třináct minut před koncem hry měl dvě velké šance Loskot, ale pokaždé narazil na skvělého Maie.

Druhou branku Češi přidali ve druhé přesilové hře. Sérii příležitostí, při kterých zvonila i branková konstrukce, zakončil po přihrávce Kafky Marek Loskot. A bylo ještě lépe. Po italských šancích uteklo duo David Šebek-Martin Fiala a druhý jmenovaný zvýšil už na 3:0.

Zbývající čas sehráli Češi po taktické stránce brilantně. Soupeři prakticky nepůjčili kotouč a dokonce si dokázali připravit brankové příležitosti. Kombinace Fialy a Malého ale brankou neskončila. Ve 37. minutě pak Marek Loskot po šťastném odrazu pohotově dorazil puk za Maie. V poslední minutě Češi ubránili kuriózní přesilovku pět na dva a mohli se radovat z titulu.


Itálie – Česko 0:4 (0:1)

Branky: J. Bernad (Rubeš), 31. Loskot (Kafka), 33. Fiala (D. Šebek), 37. Loskot (Šimo).

Vyloučení: 1:5

Sestavy

Itálie: Mai (Facchinetti) – Vendrame, Traversa, Barsanti, Valbusa, Virzi, Ustignani – Rigoni, Bellini, Baldan, Lievore, Ferrari, Belcastro, Banchero, Ciresa.
Česko: Brabec (Michajlov) – Strýček, J. Bernad, Loskot, Šimo – Zbořil, J. Cik, Kafka, Rubeš – Malý, Sem, Fiala, D. Šebek – Bezouška, Zahradníček.