První liga zná svého mistra, do extraligy postupuje Roller Storm Praha

První liga zná svého mistra, do extraligy postupuje Roller Storm Praha

Zatímco Reebok extraligu teprve finálový turnaj čeká, druhá nejvyšší soutěž ho už má za sebou. Uskutečnil se o víkendu v Přerově a mezi čtveřicí týmů byl vítěz znám již v sobotu – dvě vítězství zajistila týmu IHC Roller Storm Praha prvenství v turnaji i postup mezi českou elitu inline hokeje.

Finálového turnaje se mělo původně zúčastnít šest mužstev. Ještě ve čtvrtek se dohrávala Divize Střed, v níž vybojovaly postup Střída Sport Pardubice "B" a Třebechovice pod Orebem. Oba dva týmy ale svou účast zrušily, turnaj tak na poslední chvíli změnil svůj jízdní řád a čtyři soupeři se utkali systémem každý s každým.

Do Přerova to měl nejblíže Nový Jičín, který ve východní divizi neztratil ani bod, druhým zástupcem moravské části byly Boskovice. Západní divizi reprezentovaly v Přerově vítěz IHC Košutka Plzeň a druhý Roller Storm Praha. Právě ten vzešel z celého klání jako mistr. Už v sobotu měl na kontě dvě výhry a náskok dvou bodů na Boskovice, které ho kvůli horšímu vzájemnému zápasu nemohly předstihnout.

Pražané tak mohli nedělní program dohrát bez nervů, ale o zbývající medaile se ještě tvrdě bojovalo. Stříbro nakonec připadlo právě Boskovicím a třetí místo obsadil Nový Jičín. Roller Storm si v ročníku 2014 zahraje nejvyšší soutěž, ve které nahradí buď Přerov, nebo Úhřetice.

IHC Nový Jičín – IHC Košutka Plzeň 5:5 (1:2, 1:1, 2:0, 1:2)

Branky a nahrávky: 2. M. Chvostek (Uhlár), 14. Zedník (M. Chvostek, Lederer), 26. Ostřížek, 27. F. Chvostek (Uhlár), 43. Toman (F. Chvostek) – 1. Sedláček (Marek Sýkora), 9. Růžička (Pejchar), 22. Pejchar (Matěj Sýkora), 41. Pouska (Setikovský), 47. Pejchar (Ruprecht).

Úvodní utkání turnaje bylo od začátku velmi vyrovnané a také bohaté na šance. Plzeňský tým byl téměř neustále ve vedení, které musel Nový Jičín dotahovat. V polovině utkání se karta obrátila a gólové manko musel řešit pro změnu tým Košutky. S přibývajícím časem se na hřišti přiostřilo a k vidění bylo několik tvrdších střetů. Plzeň v závěru dokázala srovnat na 5:5, a tak zápas skončil zaslouženou remízou.

IHC Boskovice – IHC Roller Storm Praha 4:7 (0:1, 0:3, 1:2, 3:1)

Branky a nahrávky: 34. Matoušek (Šebek, Kryl), 37. Štindl (Matoušek, Kryl), 41. Šebek (Kakáč), 48. Kakáč (Kryl, Skácel) – 12. Polívka (Chochola, J. Frodl), 21. Chochola (Bláha), 23. Chochola (Bláha, Polívka), 24. Chochola (Jindrák, Bláha), 28. Schubert (J. Frodl, Jindrák), 32. Schubert (Bláha), 42. Chochola (Jindra, J. Frodl).

Druhé utkání mezi Boskovicemi a Roller Stormem Praha bylo ve znamení převahy týmu z hlavního města. Pražané si permanentně udržovali velkou aktivitu, která se projevila ve skóre. Při šestigólovém náskoku přišlo s blížícím se závěrem zvolnění a Boskovice hodně nepříznivý stav alespoň zkorigovaly. Konečná podoba výsledku i tak zněla jednoznačně.

IHC Roller Storm Praha – IHC Košutka Plzeň 9:6 (1:4, 2:1, 3:0, 3:1)

Branky a nahrávky: 7. Bláha (Schubert, Chochola), 15. Bláha (Schubert), 19. Jindrák (Hanzlík), 33. Bláha (Chochola, Polívka), 34. Schubert (J. Frodl), 36. Schubert (Hanzlík), 45. Chochola (Bláha), 45. Jindrák, 46. Bláha – 7. Sedláček (Matěj Sýkora), 8. Matěj Sýkora (Ruprecht), 9. Pouska (Miloš Sýkora), 10. Hanzlíček (Sedláček), 14. Hanzlíček (Mrkvan), 44. Mrkvan (Pejchar).

Tým pražského Roller Stormu se už v dalším utkání mohl přiblížit k vítězství v celém turnaji. Vůbec ale nezačal dobře a v úvodu druhé čtvrtiny prohrával už 1:5. Plzeňští však v další fázi zápasu značně polevili, což bylo osudovou chybou. Pražané hráli s velkou chutí a gólovou sprchou ve třetí čtvrtině dokonale obrátili skóre ve svůj prospěch. Také poslední část byla pod taktovkou Rolleru Stormu, který nakonec zvítězil 9:6.

IHC Nový Jičín – IHC Boskovice 3:5 (0:1, 1:0, 1:2, 1:2)

Branky a nahrávky: 19. Andrýsek (Ostřížek, Kubičík), 35. F. Chvostek (Zedník), 42. Andrýsek (Ostřížek) – 5. Šebek (Matoušek), 26. Skácel (M. Pilát, Kakáč), 33. T. Pilát (Kakáč), 44. Šebek (Kakáč), 47. Šebek (Matoušek).

Nový Jičín potřeboval v posledním utkání sobotního programu zvítězit, aby si zachoval šanci na prvenství. Po celou dobu zápasu však tahal za kratší konec provazu a přestože dvakrát dokázal srovnat nepříznivý stav, potřetí už se mu to nepodařilo. Závěr patřil Boskovicím, které bojovnou hrou strhly vedení na svou stranu a výhru 5:3 pečetily gólem do prázdné brány. Hokejisté Roller Stormu tak mohli už po prvním dni slavit – bylo jasné, že z první příčky je nemůže nikdo sesadit.

IHC Košutka Plzeň – IHC Boskovice 5:7 (2:1, 0:3, 1:1, 2:2)

Branky a nahrávky: 3. Miloš Sýkora, 9. Hanzlíček (Matěj Sýkora), 27. Miloš Sýkora, 41. Miloš Sýkora (Ruprecht, Sedláček), 48. Růžička (Miloš Sýkora, Hanzlíček) – 4. Šebek (Matoušek), 14. Hussein (Šebek), 18. Matoušek (Šebek), 20. Kryl (Matoušek, Šebek), 29. Šebek (Kryl, Matoušek), 39. Matoušek (Šebek), 48. Šebek.

Další medaile ale ještě stále visely ve vzduchu a k těm stříbrným měly nejblíže Boskovice. Utkání proti nim sice lépe zahájila Plzeň, která si držela náskok, ale od druhé části už začal tempo diktovat soupeř a díky třemi góly se mu podařilo stav otočit. Poslední dvě čtvrtiny byly na branky vyrovnané, Plzeňští v závěru sahali po remíze, ale hra bez brankáře jim už nevyšla. V poslední vteřině zápasu dal výsledku konečnou podobu gól do prázdné klece a Boskovice si zajistily druhé místo.

IHC Roller Storm Praha – IHC Nový Jičín 9:10 (2:1, 2:3, 1:4, 4:2)

Branky a nahrávky: 5. Duchek (Chochola), 7. Chochola (Duchek), 15. Polívka (Hanzlík), 17. Chochola (Duchek), 26. D. Frodl (J. Frodl), 37. Chochola (J. Frodl), 43. J. Frodl (Chochola), 44. D. Frodl (T. Würtherle), 44. Chochola – 10. Kubičík (Koloničný), 17. Kubičík (Zedník), 19. Uhlár, 19. Hermann (Kubičík, F. Chvostek), 34. Zedník (Hermann), 35. F. Chvostek, 36. F. Chvostek, 36. Uhlár (Toman), 44. Uhlár (Zedník), 48. Zedník.

V posledním utkání turnaje nastupoval Roller Storm, coby jistý vítěz a postupující do extraligy, proti Novému Jičínu. Ten věděl, že mu „stačí“ prohrát o dva góly a stále by bral bronz, zápas se tak odehrál v trochu uvolněnějším tempu a nabídl spoustu branek. Nový Jičín až do konce třetí části neustále prohrával, ale po slepených gólech přišel velký obrat. Na branky byl bohatý i závěr, v němž mohly oba týmy dosáhnout na dvouciferné skóre. Díky vítězné trefě v čase 47:40 se to podařilo jen Jičínu, který tak obsadil třetí příčku.

Tabulka finálového turnaje 1. ligy
tým Z V R P skóre B
1. IHC Roller Storm Praha
3 2 0 1 25:20 4
2. IHC Boskovice
3 2 0 1 16:15
4
3. IHC Nový Jičín
3
1 1 1 18:19
3
4. IHC Košutka Plzeň
3 0 1 2 16:21
1