Zlaté Češky jedou na MS: Máme nový tým, ale hrozně se těšíme, hlásí Pančáková

Zlaté Češky jedou na MS: Máme nový tým, ale hrozně se těšíme, hlásí Pančáková

Pamatujete na loňské Rosario? Kompletní česká výprava si na sebe famózními výkony upletla bič, protože z mistrovství světa organizace FIRS dovezla tři zlaté medaile ze tří možných. Teď už dozrál čas pro obhajobu. Letošní šampionát hostí od 12. do 25. června italská města Asiago a Roana, už tuto neděli do něj vstoupí naši junioři a ženy. Hokejistky vědí, že letos je čeká o dost těžší úkol a jakýkoli cenný kov by znamenal úspěch.

Letos v Itálii totiž nebude chybět žádný z obávaných soupeřů. A překvapit můžou i další týmy, vždyť se dá říct, že i české hokejistky loni v Argentině překvapily. Zlatá medaile ale byla především oceněním za povedený restart našeho ženského inline hokeje, který se teď představí na třetím šampionátu v řadě. Už v předešlé éře ale slavil úspěchy. Nejlíp o nich může vyprávět současná trenérka reprezentace Věra Pančáková, která v Rosariu završila zlatý hattrick po triumfech z let 2008 a 2010.

Nyní má k dispozici obměněný kádr, stejně jako loni je namíchaný z hráček různého věku a hokejových i inlinových zkušeností. Češky se ale musejí obejít hlavně bez Kateřiny Mrázové. Nejlepší hráčka loňského MS má totiž kvůli zraněnému koleni už rok pauzu. Přesto ale nebude v Itálii chybět, doplní totiž Pančákovou a manažera Jana Řivnáče v realizačním týmu.

Ženského turnaje se letos účastní 17 týmů, nejvíc v historii. A dlužno říct, že rozlosování Českám vůbec nepřálo. Zahrají si totiž v pětičlenné skupině A, kde se utkají postupně se Švédskem, Tchaj-wanem, Švýcarskem a Kanadou. Zatímco Tchaj-wan by neměl být těžkým oříškem, Švýcarky i Švédky můžou být – jako loni Finky – hodně nevyzpytatelné, a Kanada je sokem světové extratřídy. Loni na MS chyběla, ale předtím hrála pětkrát (!!) v řadě finále, i když zlato slavila jen v jednom z těchto případů (2012). Do Itálie přiveze i jednu hráčku z ženské NHL. Český tým se navíc po změně rozpisu musí vypořádat s tím, že dva zápasy v jednom dni ho čekají ne na úvod turnaje, ale den před startem play-off.

Do čtvrtfinále postupují z každé skupiny jen dva týmy, takže karty jsou rozdané jasně: Jestli chce národní výběr v posledním utkání skupiny vyzvat Kanadu v relativním klidu a bojovat "jen" o lepší nasazení, musí předchozí tři soupeře bezpodmínečně porazit. Postupující týmy narazí ve čtvrtfinále na nejlepší dva ze skupiny D, ve které jsou Finsko, Lotyšsko, Itálie a Írán. Skupinu B tvoří USA, Francie, Austrálie a Nový Zéland, skupinu C pak Španělsko, Velká Británie, Indie a Namibie.

Utkání českých hokejistek v základní skupině MS v Asiagu

neděle 12. června:
13:50 Švédsko – Česko

pondělí 13. června:
15:10 Česko – Tchaj-wan

úterý 14. června:
11:10 Česko – Švýcarsko
20:30 Kanada – Česko

Soupiska českého týmu

Brankářky: Hana Nenadálová, Blanka Škodová

Hráčky v poli: Magdalena Erbenová, Kateřina Flachsová, Michaela Jančová, Barbora Knotková, Karolína Kovářová, Dominika Lásková, Natálie Mlýnková, Lucie Nováková, Kateřina Pipková, Petra Vojtěchová, Martina Vonková, Dominika Vopravilová

Realizační tým: Věra Pančáková (hlavní trenér), Kateřina Mrázová (asistent trenéra), Jan Řivnáč (manažer týmu)

Věra Pančáková: Italové jsou temperamentní a mají nás rádi

Jak jste spokojená s letošní přípravou?
Příprava proběhla dobře, byla kvalitnější a intenzivnější, protože jsme měli k dispozici mnohem víc hráček. Holky už mají zkušenosti z let minulých, i ty mladé už vědí, o čem se mluví. Tím pádem jsme mohli nacvičit mnohem víc signálů a udělat tu inlinovou průpravu. Už to vypadá ne jako hokej, ale opravdu jako inline. Díky většímu počtu hráček bylo taky víc z čeho vybírat. Ale je i hodně mladých, talentovaných, které nemůžou hrát.

Je otázkou blízké budoucnosti, zda nevyslat na MS i juniorský tým?
Chtěli jsme to řešit už na letošní mistrovství, ale řeklo se, že se postaví jen jeden tým. To zaprvé. Zadruhé by tady v Čechách ještě bylo těžké dát dohromady tři lajny do osmnácti let. Ale myslím, že cesta tady určitě je. V příštích dvou třech letech tyhle holky dozrají a tým by se dal sestavit.

Určitě počítáte s tím, že letos v Itálii bude konkurence o poznání větší než loni v Argentině.
Hraje se v Evropě, což není tak velká otázka peněz jako Argentina. Takže týmy budou postavené silně, dorazí kvalitnější hráčky. Týmy, které loni hrály se dvěma lajnami, přijedou se třemi. Poměr sil bude úplně jiný.

Jste tedy připravené na to, že obhájit zlatou medaili bude neuvěřitelně těžké?
Obhajujeme zlato, ale s tím, že máme nový tým, budou úplně jiné podmínky a ta mistrovství se vůbec nedají srovnávat. Uvidíme, jak se to bude vyvíjet. Co si budeme povídat, v hokeji je to o čtvrtfinále. Jakmile přejdeš přes čtvrtfinále, potom už je všechno možné. A u ženských je to hodně o psychice. Nejdřív se musíme dostat do čtvrtfinále, pak přes něj postoupit, a samozřejmě bychom strašně rády odjely s medailí.

Loni jste se postupně rozjížděly a stupňovaly výkony. Přála byste si, abyste letos měly jistější start?
Samozřejmě, budeme rádi, když navážeme na přípravu a hned od začátku budeme hrát naplno. Ale jak říkám, máme několik nových hráček. Nikdo neví, jak zareagují pod stresem mistrovství světa, to se uvidí až na místě. Proto je v realizačním týmu i Mrázka (Kateřina Mrázová). Naším úkolem je, abychom našly v týmu tu pohodu z loňska a předaly holkám zkušenosti. Aby cítily, že jsme za nimi, aby se nebály, měly odvahu a ukázaly to, co umějí a co ukázaly v tréniniku.

Ve hře vám bude ale Katka Mrázová hodně chybět. Stejně jako třeba Petra Šmardová, která vám loni zlato vychytala...
Myslím, že co se týče stavby, máme vyrovnanější tým než loni. S tím, že nám chybí ty hráčky, které rozhodovaly zápasy. Holky jsou si vědomy, že teď se nemůžou spoléhat na to, že Mrázka dá v rozhodujících momentech gól. Musí tu zodpovědnost a střelbu převzít na sebe. To se jim snažíme vtloukat do hlavy u každého cvičení, že se musí připravit na důraz a střelbu.

Nakonec s vámi bohužel nemůže jet Kristýna Kaltounková, které neschválili věkovou výjimku. Můžete prozradit víc?
Hráčkám muselo být patnáct let prvního ledna. Takže výjimku musí mít i Mlýnek (Natálie Mlýnková), ale u ní je to o pár měsíců, tam se to dalo uhájit. Ale u Kalty je to o rok a tři měsíce, proto to nejde. Loni v Argentině to povolili, protože se hrálo daleko a nebyly juniorské týmy. Ale tím, že letos hraje i ženská juniorka, to bohužel nepovolili.

Jak to vypadá na brankářském postu? K Hance Nenadálové jste povolali Blanku Škodovou, která inline hokej nechytá.
Myslím, že se budou výborně doplňovat. Blanka je áčkový gólman, má výborné zkušenosti. Umí pracovat pod stresem, ve velkých zápasech i na mistrovství světa. A teď nám ukázala, že je výborná. Bobina (Hana Nenadálová) má už pár inlinových mistrovství za sebou, takže věřím, že to dají dohromady a budou se výborně doplňovat. Nebudeme říkat, kdo je jednička a dvojka, to ani nemáme určené. V inlinu je potřeba mít dva dobré, stejně kvalitní brankáře. Obě budou chytat.

Vy sama máte za sebou spoustu šampionátů. Jak se těšíte na ten letošní v Asiagu?
Hrozně se těším. V Itálii jsme byly dvakrát, jednou jsme tam měly stříbro a jednou myslím bramborovku. Vždycky je tam v organizaci trochu chaos. Ale třeba i tím, že já umím italsky, trénovala jsem tam mládež, tak si myslím, že si to tam srovnáme a uděláme si co nejlepší pohodu. Italové jsou temperamentní, určitě budou všichni fandit, stejně jako loni v Argentině. Mají nás rádi, podporují nás. Myslím, že to bude výborné. Všichni se hrozně těšíme, kromě výkonů budeme mít i skvělou partu a užijeme si to tam.

Připomeňte si loňské oslavy juniorského a ženského zlata v Rosariu: