Olomouc udržela první pozici, zítra ji ale může předběhnout Beroun

Olomouc udržela první pozici, zítra ji ale může předběhnout Beroun

Stilmat extraliga mužů má za sebou kromě jediného zápasu základní část. Předposlední hrací den nám určil dvě čtvrtfinálové dvojce a to Nový Jičín s Přerovem a Černošice. Druhé dvě dvojce určí pak zítřejší dohrávka mezi Berounem a Stormem Praha. Medvědům stačí k prvnímu místu bodovat.

HC Boskovice inline – IHC Night Birds Přerov 3:7 (1:1, 0:3, 1:2, 1:1)

Branky a nahrávky: 3. Šebek (Berka), 29. Bílý (Kakáč, Král), 48. Berka (Bílý) – 2. Ferenc (Hanák), 17. Zdráhal (Galetka), 19. Hanák (Školoud), 22. Hanák (Školoud, Zbořil), 26. Hanák (Zbořil, Školoud), 34. Školoud (Andrýsek), 46. Zbořil (Školoud, Hanák)

Hosté šli hned v úvodu rychle do vedení, když mezírku mezi betony domácího gólmana našel Jakub Ferenc. S rychlou odpovědí přispěchal David Šebek, který nedal Machačovi šanci a vymetl levý růžek brány. Druhá část patřila Přerovu, který se dostal do vedení o tři branky. Nejprve se prosadil Tomáš Zdráhal a za nedlouho přidal Pavel Hanák hned dva zásahy. Ve třetí části dovršil hattrick Pavel Hanák a Přerov vedl už 5:1. Za domácí korigoval David Bilý po pěkné spolupráci s Kakáčem a Králem. V závěru periody se prosadil Petr Školoud krásným baseballovým úderem. Závěrečná část se už jen dohrávala. Pár minut před jejím koncem se ve vlastím oslabení prosadil Mikuláš Zbořil a minutu před koncem už jen snižoval Miroslav Berka na konečných 3:7.

IHC Tempish Olomouc - IHC Nový Jičín 3:5 (1:1, 0:0, 1:2, 1:2)

Branky a nahrávky: 6. L. Cik (Jurák, Handl), 27. Schejbal (Roupec), 40. Šimo (L. Cik) – 4. Sluštík (Christov, Hruška), 29. Andrýsek (Christov, Chvostek), 35. Hruška (Zedník, Jurík), 39. Christov (Chvostek, Andrýsek), 48. Gebauer (Kovařčík)

Lepší vstup do utkání týmů, které ještě neprohráli v základní hrací době, měli hosté z Nového Jičína. Na branku Sluštíka ze čtvrté minuty ale Hanáci brzy odpověděli. Vyrovnaný stav pak trval až do třetího dějství, kdy se vedení chopili po gólové střele Schejbala domácí. Jenže ani jejich náskok nevydržel dlouho, naopak po šestatřiceti minutách to byl znovu tým z Nového Jičína, kdo se pyšnil jednogólovým vedením. Na začátku poslední čtvrtiny se navíc prosadil Christov a hosté rázem vedli o dva. Přestože olomoučtí hokejisté ještě dokázali korigovat na rozdíl jediné trefy, v závěrečné power-play propadli a poprvé v této sezóně padli v základní hrací době. 

SK Černošice - Mission Roller Brno 11:6 (4:2, 1:1, 4:0, 2:3)

Branky a nahrávky: 2. Ottomanský (Malý), 9. Mrňa (M. Loskot), 10. Sem (Loskot, Wurm), 11. M. Loskot (Malý), 16. Lechner (Malý), 25. M. Loskot (Wurm), 31. Ottomanský (J. Loskot), 31. Wurm (M. Loskot), 34. M. Loskot (Wurm), 42. M. Loskot (Wurm), 43. Wurm (M. Loskot) – 4. Kubica (Šebek), 12. Kazlepka, 15. Kubica, 38. Obdržálek, 41. Strýček (Kubica), 48. Kadlec (Obdržálek)

Poslední zápas základní části začaly Černošice dobře, po minutě se totiž dostaly do vedení. Brnu se vzápětí podařilo srovnat, domácí ale ukázali svoji sílu a ještě do konce první části přidali ještě tři góly. Brno se nechtělo vzdát bez boje, a tak snížilo na rozdíl jediné branky. Následně si slovo vzaly Černošice, které ve třetí periodě rozhodly o své výhře. Prosadily se totiž hned čtyřikrát, a přestože se hosté ještě snažili v poslední dvanáctiminutovce s výsledkem něco udělat, na vyrovnání už neměli dostatek času.

ILHK Hradec Králové – IHC Roller Storm Praha 8:5 (1:2, 3:2, 1:0, 3:1)

Branky a nahrávky: 6. Bureš, 13. L. Novák (J. Novák, T. Půlpán), 20. Svoboda (A. Půlpán), 21. L. Novák (Malík), 29. Šafránek (J. Novák), 42. Šafránek (A. Půlpán, L. Novák), 44. A. Půlpán (L. Novák), 48. J. Novák (Skočovský) – 3. Novotný (Antončík), 9. Klindera (Gremlica), 17. Antončík (F. Bílek, Novotný), 23. Bílek (Klindera, Gremlica), 39. Solnička.

Hradec Králové přivítal v pardubickém azylu nejprve Roller Storm, který už neměl šanci projít do play-off, zatímco domácí ještě bojovali o teoretickou vidinu posunu ze sedmé příčky. Byli to však hosté, kdo se třikrát dostal do vedení, a domácí museli třikrát vyrovnávat. Když pak sami dvakrát vedli, to samé se v těsné partii povedlo soupeři. Za stavu 5:5 ale Východočeši definitivně rozhodli trojicí branek v posledních sedmi minutách a z nervózního utkání brali všechny tři body. Rozdíl mezi oběma soupeři určily přesilovky – zatímco Hradečtí využili všechny tři, které měli k dispozici, Pražané neuspěli ani jednou z pěti možností.

HC Boskovice inline - IHC Nový Jičín 1:9 (0:0, 0:2, 1:3, 0:4)

Branky a nahrávky: 31. Hrachovina – 18. Chvostek (Hruška, Kovařčík), 24. Christov (Sluštík), 27. Zahradníček (Sluštík), 28. Chvostek (Hruška), 34. Christov (Sluštík, Gebauer), 41. Zedník (Christov, Zahradníček), 42. Zahradníček (Zedník), 43. Sluštík (Christov), 47. Gebauer (Kovařčík)

První perioda se odehrávala ve svižném tempu, branka ale navzdory několika šancím nepadla. Domácí několikrát zachránil skvělý Petr Hrachovina. Skóre otevřel až na konci 18. minuty Michael Chvostek, který při přesilové hře propálil Petra Hrachovinu mezi betony. Druhou branku Nového Jičína přidal při vlastním oslabení Vít Christov a poslal svůj tým do dvoubrankového vedení. V úvodu třetí části se opět při vlastím oslabení prosadil Jan Zahradníček a o necelou minutu později přidal svou druhou branku Michael Chvostek. Krásnou střelou pod horní tyč se blýskl Dominik Hrachovina a snížil tak na 1:4. Pár minut před koncem třetí části se vstřelil druhou branku Vít Christov. V závěrečné periodě se nejdřív při přesilové hře prosadil Pavel Zedník, o minutu později skóroval Ondřej Kovařčík, aby o necelou minutu později využil další přesilovou hru Pavel Zedník. Skóre uzavřel minutu před koncem Robin Gebauer. Boskovice tak opět neuhráli ani bod a prohráli 1:9.

ILHK Hradec Králové – IHC Berounští Medvědi 2:5 (0:1, 1:3, 0:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 16. A. Půlpán (Šafránek, Bezděk), 48. Šafránek (A. Půlpán) – 12. Fiala (D. Bernad), 16. Rubeš (Kafka), 17. D. Bernad (Fiala), 21. Fiala (Pouska), 30. Brandejský (Šinágl, D. Bernad).

Berounský tým prokázal na pardubické ploše svou zkušenost. Domácí Hradec Králové sice na jeho první trefu zkraje druhé části odpověděl, jenže právě to Medvědy vyburcovalo, aby přidali. Za další minutu odskočili dvěma góly, pak přidal francouzský profesionál Martin Fiala (2+1) branku na 1:4 a Hradečtí to už měli těžké. I tak si zejména ve třetí části vytvořili řadu šancí, jenže ty likvidoval skvělý Martin Michajlov, který za svá záda nepustil druhý puk. Až jeho nástupce Jan Kolinger ano, jenže to bylo až v poslední minutě, kdy Beroun hýčkal bezpečný náskok. Hradec po porážce 2:5 končí v tabulce sedmý, naopak Medvědi v případě v případě bodového zisku s Roller Stormem oslaví vítězství v základní části.

IHC Čerti Kladno - Mission Roller Brno 6:2 (0:0, 2:0, 2:0, 2:2)

Branky a nahrávky: 15. Bezouška (Kehar), 20. Vlček (Kameš, Bezouška), 32. Kameš (Vlček, Strnad), 36. Patyk (Kubík), 39. Bezouška, 43. Strnad – 37. Kubica (Dufek), 42. Kubica (Strýček)

Ani ve druhém zápase nezačalo Brno příliš dobře. Kladno se už do play-off probojovat nemohlo, hráči tak nastoupili k utkání s větším klidem. Potvrdilo se to i na výsledku, v prvních třech periodách totiž byli střelecky úspěšní jen domácí hráči. Čtyřbrankový kladenský náskok tak byl už dostatečně vysoký, aby si Čerti zisk tří bodů pohlídali. Chvíli to dokonce vypadalo, že si kladenský Karlík připíše čisté konto, v poslední části ale z brněnského pohledu alespoň snížil dvěma góly Kubica.

IHC Tempish Olomouc - IHC Night Birds Přerov 10:9 (3:1, 0:5, 5:2, 2:1)

Branky a nahrávky: 7. Roupec (Vích), 12. Čuřík, 12. Vích (Jurák), 25. Šimo (Cik, Duba), 27. Čuřík (Šimo), 27. Cik (Šimo), 30. Roupec (Čuřík), 34. Cik (Šimo), 40. Cik (Vích), 44. Cik (Čuřík) – 1. Školoud (Hanák), 13. Ferenc (Hanák, Zbořil), 15. Zbořil (Andrýsek, Hanák), 18. Ferenc (Školoud), 19. Školoud (Hrbatý), 22. Školoud (Zdráhal), 31. Hanák, 33. Zbořil (Hanák), 37. Školoud (Ferenc, Hanák)

Olomoučtí zahájili duel s nedalekým rivalem lépe a během prvních dvanácti minut si vypracovali náskok o dvě branky. Druhé dějství ale už tak veselé pro domácí nebylo, naopak se zdálo, jako by se Olomoučtí z hrací plochy vypařili. Přerovští pěti brankami v rozmezí sedmi minut odskočili soupeři na rozdíl tří. Tak jak hostům vyšla druhá část, domácím naopak ta třetí. Již brzy Olomouc pozvedla svou hru a k vidění byla vyrovnaná hra, které nechyběly gólové momenty. Na konci třetího dějství tak svítily na světelné tabuli dvě osmičky. Ve čtvrté dvanáctiminutovce nejprve domácí prohrávali, nakonec to ale byli oni, kdo mohl po skončení základní hrací doby slavit těsné vítězství 10:9.

Čtvrtfinálové dvojce:

1. ? - IHC Devils Zlín

2. ? - ILHK Hradec Králové

3. IHC Nový Jičín - IHC Night Birds Přerov

4. SK Černošice - Mission Roller Brno

Foto: Petr Hubáček