Máme před sebou spoustu práce, ví Tomáš Würtherle

Máme před sebou spoustu práce, ví Tomáš Würtherle

Sezóna 2015 je již minulostí, dominanci potvrdila zejména Slavia, která potřetí za poslední čtyři roky ovládla Stilmat extraligu. Nejen o tom se rozpovídal prezident České asociace inline hokeje v druhé části rozsáhlého rozhovoru. Poodhalil například i plány do budoucna, třeba snahu o vybudování speciální haly pouze pro potřeby inline hokeje.

Final Four se uskutečnilo v nové hale v Praze 11. Byl výběr místa složitý?

Naše letošní vize finálových turnajů byla trochu jiná, protože jsme chtěli udělat pro mládež i pro seniorské soutěže turnaj v jednom místě na dvou plochách a k tomu přidat ještě nějaké doprovodné akce. Bohužel se nakonec z různých kapacitních důvodů nepovedlo původní záměr uskutečnit a nenašli jsme ani jiné náhradní místo, a tak jsme museli závěrečné turnaje opět rozdělit. Myslím, že závěrečná volba byla pro všechny soutěže dobrá a všechny soutěže se důstojně odehrály.

Prahu 11 jsme pro Stilmat extraligu a Extraligu juniorů zvolili z několika důvodů. Jedná se o nový prostor, kam jsme dokázali inline hokej umístit, navíc bez závislosti na lední hokej. Multifunkční hala má vysoký komfort a nabízí kvalitní zázemí. Vzhledem k tomu, že spolupráce s Prahou 11 byla perfektní, chtěli jsme vrchol umístit právě sem. Výběr místa má samozřejmě i další organizační kritéria, kterými jsou dostupnost pro média (reportáž ČT nebo stream TVcom), dobrá lokální dostupnost pro všechny účastníky nebo množství kvalifikovaných spolupracovníků.

Jsme si vědomi, že moravské celky více cestují a počítáme s tím, že bychom v budoucnu zase finále umístili na Moravu. Na druhou stranu si myslím, že kvalitní zázemí a organizace jim cestování trochu vynahradilo.

Na domácí scéně v posledních letech dominuje Slavie. Může se na tom v příštích sezónách něco změnit?

Ano, určitě se to může změnit, aniž bych chtěl podceňovat sílu kádru Slavie. První čtyřka, která se představila na letošním Final Four, je natolik vyrovnaná, že titul může vyhrát prakticky kdokoliv. Je to o tom momentálním rozpoložení, hranice úspěchu a neúspěchu ve Final Four je také otázkou jednoho zápasu. Nezapomínejme, že jsou zde i další mužstva jako Kladno či Zlín. Slavia v průběhu sezóny nehrála tak suverénní hokej jako v letech minulých, vždyť si připsala čtyři porážky a jednou zvítězila v prodloužení. Mužstvo se jí však sešlo na finále a ti hráči, kteří startovali ve finále, prokázali svoji vysokou kvalitu a zkušenosti.

Já bych se spíš chtěl pozastavit nad tím, a to se netýká pouze Slavie, že někteří hráči domácí soutěž nehrají. Živí se inline hokejem v zahraničí a pak přijedou až na finálový turnaj. V rámci Evropy zatím neexistují žádné transfer karty jako v hokeji, ale asi by bylo na čase se touto myšlenkou zabývat nebo stanovit hranici, kdy se hráči mohou zúčastnit finálových turnajů. Myslím si, že to do velké míry to ovlivňuje regulérnost soutěže.

V praxi bych to přirovnal k tomu, kdy se hráč NHL se svým klubem neprobojuje do play-off, a přijede tak hrát o titul třeba do Litvínova a mezitím by si pak ještě odskočil třeba na Slovensko. Těžko myslitelné, ale v současném inline hokeji to je možné.

Jedním z problémů v sezóně bylo několik neodehraných zápasů. Jde tomu do budoucna nějak zabránit?

Tohle je problém, který nás netrápil jen v této sezóně. Bohužel je to pořád o jedné věci. Záleží na odpovědnosti a přístupu zástupců klubů. Na druhu stranu, pokud se na to podíváte, tento problém není plošný a týká se pouze pár klubů. Problémy měli v tomto ohledu letos hlavně Pardubice, které kvůli neodehraným zápasům byly administrativně vyřazeny z dospělé i juniorské extraligy, když shodně nebyly schopny odehrát více jak 3 zápasy, které v tomto ohledu znamenají automatické vyřazení ze soutěže. Klubové problémy pak podtrhlo B mužstvo, které nepřijelo na finálový turnaj 1. ligy.

Neustále hledáme řešení, abychom těmto případům předešli a určitě k tomu budeme pro příští sezónu chtít zaujmout nějaké stanovisko. Ale jak jsem řekl, i přes to všechno je to pouze o lidech a jejich přístupu. Chci věřit tomu, že najdeme nějaké řešení, abychom do budoucna tyto problémy vymýtili nebo alespoň eliminovali. Pro tyto problémové kluby to samozřejmě bude mít dopad v podobě nepodpoření jejich činnosti ze strany asociace.

Kromě asi nejsledovanější extraligy dospělých se uskutečnily i nižší a mládežnické soutěže. Jak jste spokojen s vývojem těchto lig?

Soutěže se stále rozrůstají a přibývají nová mužstva. Některá mají již teď vysokou kvalitu a některá teprve začínají. První liga se hraje již delší čas ve stabilním složení, letos se rozrostla západní divize, naopak trochu uvadla moravská divize. Průběh celé sezóny byl myslím standardní a je jen škoda, že finálový turnaj nabouraly Pardubice svojí neúčastí. Na jejich neúčasti mě nejvíc mrzí to, že nám pardubičtí situaci neoznámili dříve, my jsme tak již neměli prostor pozvat náhradní mužstvo, aby nebyl harmonogram finále nabourán. Kvalitou však šla první liga v posledních letech opravdu nahoru a rádi bychom do budoucna tuto soutěž více podporovali.

Co se týká mládežnických soutěží, tak na ty jsme v posledních letech nejvíce zaměřeni a snažíme se v rámci možností tyto kategorie nejvíce podporovat, protože zde nám roste základna. V dorostu je silnější zázemí na východě republiky, ale hráči ze západní divize do této kategorie budou postupně dorůstat. Každopádně jsme tímto krokem zmenšili věkové rozdíly a to byl hlavní důvod, zpětně to mohu hodnotit jako dobrý krok. Nejméně obsazena letos byla kategorie starších žáků, kam jsme však zařadili 3 ženská mužstva, což si myslím také soutěž zpestřilo.

Velmi potěšen jsem však z nejmenších kategorií přípravky a mladších žáků, kde máme opravdu silnou základu. K těm tradičně nejsilnějším klubům se přidávají i další a nesmírně si vážíme poctivé práce lidí, kteří s mládežnickými celky pracují. Velká škoda je, že se nám nepodařilo nakonec uskutečnit původní plán a uspořádat jeden velký finálový turnaj pro všechny kategorie, ale bohužel je to organizačně velmi náročné a míst, kde by se taková akce mohla konat, je opravdu málo. To byl i důvod, proč jsme akci nakonec nemohli uskutečnit.

Je něco, o čem již víte, že v příští sezóně uděláte jinak?

V průběhu roku člověk nosí v hlavě mnoho nápadů a myšlenek, které samozřejmě vyplývají ze situace. Snažím se získávat podněty i od ostatních lidí, kteří inline hokej dělají a pak ty myšlenky vyhodnocujeme v prezídiu. Ne vše se samozřejmě povede a někdy mám i pocit, že se snažíme pro kluby udělat víc, než ony vůbec chtějí (Český pohár, prezidentský pohár apod.). Po sezóně si musíme vyhodnotit, který projekt má pro inline hokej přínos a který ne. Podle toho se zařídit do další sezóny. Nemá cenu ztrácet čas a energii projektem, o který není zájem.

Do příští sezóny bychom chtěli určitě trochu změnit systém řízení mládeže a ostatních soutěží. Změna přijde i v komisi rozhodčích a určitě se budeme zabývat tím, jak eliminovat neodehrané zápasy. Následovat budou nějaké organizační změny, který vyplývají ze situace a pro další rozvoj jsou nutné. Hned v září chceme uspořádat schůzku se zástupci klubů, abychom mohli ještě poměrně za čerstva vyhodnotit, co se v sezóně povedlo, co ne a jaké jsou názory zástupců klubů.

Jak dlouho se vůbec budete připravovat na příští sezónu?

Ve své podstatě přípravy probíhají celoročně. Teď trochu načerpáme síly na dovolené, musíme uzavřít skončenou sezónu a od září, právě počítaje klubovou schůzkou, začneme s přípravami na nový ročník. S lidmi z prezídia se potkáváme pravidelně celoročně, často jsme ve spojení a připravujeme se na další sezónu. Tato mravenčí práce není tolik vidět, ale přípravy na novou sezónu opravdu obnášejí spoustu času, věnujeme tomu velké úsilí. Rád bych, kdyby k tomu měli podobný přístup i někteří lidé z klubů a neřešili vše až na poslední chvíli…

V čem je potřeba největší vývoj, aby se inline hokej dostal do většího povědomí lidí?

Bohužel soutěže jsou poměrně krátké, což propagaci příliš nepomáhá. Je potřeba více zapracovat na nějakém marketingu, který nám přinese větší možnosti reklamních partnerů a snad i větší sledovanost. Teď proto máme vůbec nejlepší čas, protože, kdy jindy propagovat spor než teď, když naše země vládne světu. Rádi bychom se spojili s odborníky, kteří se obdobným marketingem zabývají a kteří se budou snažit pro propagaci inline hokeje udělat v této zlaté době maximum. Dlouhodobě se zabýváme i projektem stavby haly pro potřeby inline hokeje.

Rádi bychom také v České republice uspořádali Mistrovství světa organizace FIRS, které zde bylo již v letech 2003 a 2010. Bohužel organizační podmínky FIRS jsou zatím hodně nadsazené, takže to nám samozřejmě trochu vyhlídky komplikuje. 

Foto: Petr Hubáček