Češi přetlačili houževnaté Slovince 3:2 a ve čtvrtfinále jdou na Slováky!

Češi přetlačili houževnaté Slovince 3:2 a ve čtvrtfinále jdou na Slováky!

Povinnost jasně velela zvítězit, ale byla to tvrdá dřina. Česká inline reprezentace uzavřela základní skupinu mistrovství světa IIHF proti postupujícímu Slovinsku a především díky slepené dvojici gólů před polovinou utkání zvítězila 3:2. Hokejisté tak obsadili ve skupině A druhé místo za stoprocentním Finskem, v pikantním čtvrtečním čtvrtfinále se od 15:00 českého času postaví Slovákům!

Článek je převzatý z webu www.hokej.cz.

Slovinsko se loni dokázalo oklepat ze sestupu z TOP divize a okamžitě se vrátilo mezi elitu, kde nechce být do počtu. To dokázalo už v předchozím zápase proti Švédsku, nad kterým vedlo a nakonec prohrálo také jen o gól. Češi ale měli proti slabšímu soupeři lepší start než v prvních dvou bitvách a po osmi minutách ho přetavili v první gól. Slovinci nabídli hokejistům dvě přesilovky, tu druhou využil dorážkou Šimovy střely Pavel Strýček.

Převaha českému týmu vydržela, jenže po přestávce přišly i šance protivníka a v 19. minutě přesnou střelou nad Halodovu vyrážečku vyrovnal Jure Sotlar. Slovinci pak byli jako polití živou vodou, ale další gólovku naštěstí nevyužili a Češi naopak odpověděli dvěma klíčovými zásahy. První obstaral Tomáš Rubeš, jenž prokličkoval celou obranu a trefil se z ostrého úhlu, další rychlou akci proměnil švihovkou Mikuláš Zbořil.

Vedení 3:1 bohužel reprezentanty uklidnilo až příliš, Slovinsko bylo po poločase aktivnější. Na kontaktní trefu mu to však stačilo až ve 39. minutě, kdy si před Halodou počkal na dorážku Sašo Rajsar. Mladý brankář národního týmu ale nic víc nedovolil. Outsider v závěru nevyužil přesilovku, a tak mohli čeští inline hokejisté slavit vydřenou druhou výhru na mistrovství.

Na jméno čtvrtfinálového soupeře si ještě chvíli museli počkat. Favorizovaní Finové ale zvládli bez potíží i svůj třetí zápas na mistrovství, v severském derby zametli se Švédy 9:1! Obhájci zlatých medailí tak opanovali skupinu A, český tým skončil druhý. V klíčovém souboji turnaje ho ve čtvrtek od 15 hodin SELČ čeká Slovensko.

Česká republika – Slovinsko 3:2 (1:0, 2:1, 0:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 9. Strýček (Šimo, Vozdecký), 22. Rubeš (Demel), 23. Zbořil (Vozdecký, Strýček) – 19. Sotlar (Jakopič, Sodržnik), 39. Rajsar (Brus, Lončar).
Rozhodčí: Scott (Austrálie), Singer (Německo). Střely na branku: 35:25 (12:5, 9:5, 9:8, 5:7). Vyloučení: 2:4. Využití: 1:0. Diváci: 210.

Česká republika: Haloda – Strýček, Šebek, Vozdecký, Šimo – Demel, Obdržálek, Kubica, Hrazdira – Zahradníček, Zbořil, Rubeš, Kuťák. Trenéři: Jan Besser a Luděk Brož.
Slovinsko: Trelc – Erman, Brus, Rajsar, Remar – Frol, Berlisk, Zerdin, Lončar – Sodržnik, Leben, Sotlar, Jakopič. Trenér: Aleš Fajdiga.

Program čtvrtfinále mistrovství světa IIHF

čtvrtek 9. července – TOP divize:

14:00 (13:00 SELČ) USA – Švédsko
16:00 (15:00) Česká republika – Slovensko
18:00 (17:00) Finsko – Německo
20:00 (19:00) Kanada – Slovinsko

čtvrtek 9. července – divize I:

13:00 (12:00 SELČ) Austrálie – Rakousko
15:00 (14:00) Velká Británie – Maďarsko
17:00 (16:00) Chorvatsko – Bulharsko
19:00 (18:00) Lotyšsko – Argentina