Parádní obrat! Češi porazili Švédy 5:4 a do MS IIHF vstoupili vítězně

Parádní obrat! Češi porazili Švédy 5:4 a do MS IIHF vstoupili vítězně

Pořádně dramatickou zápletku nabídl úvodní zápas české reprezentace na mistrovství světa v inline hokeji organizace IIHF. Češi zaspali začátek a po dvou minutách prohrávali se Švédskem už o dva góly, potom dokonce o tři, ale skóre dokázali otočit! Dvě branky vstřelil David Hrazdira a vítěznou trefu zařídil v předposlední minutě Mikuláš Zbořil. Národní tým zapsal ve finském Tampere první tři cenné body za výhru 5:4.

Článek je převzatý z webu www.hokej.cz.

Úvod vypadal z české strany poněkud hororově. Jen třináct sekund stačilo Švédům, aby Carl Berglund poprvé vykoupal bezmocného Ondřeje Halodu. Brankář inline hokejistů Uherského Brodu, jenž získal v červnu zlato s juniorskou reprezentací v Argentině a mezi seniory prožíval svou premiéru, navíc brzy inkasoval podruhé z hokejky Andrease Jensena.

Jakmile ve 12. minutě Marcus Lissäng zvýšil už na 3:0, Švédové hráli naprosto v pohodě. Aktivnější Češi se marně tlačili do koncovky, ale i když nevyužili dvě přesilovky, dočkali se vysvobození těsně před druhou přestávkou. Branku Petra Obdržálka rozhodčí uznal až na základě opakovaných záběrů, což se stalo vůbec poprvé v historii šampionátů v inline hokeji! IIHF letos zavedla video především na popud loňského skandálu s neuznaným českým gólem ve čtvrtfinále domácího mistrovství.

A aby toho nebylo málo, také u kontaktní trefy Davida Hrazdiry si museli sudí překontrolovat, že byl puk za brankovou čarou. Hokejisté potom sice propadli v obraně a Andreas Jensen z úniku zvýšil na 4:2, ale zkušený Patrik Šebek z velkého úhlu znovu zvýšil české naděje, které podtrhlo vyrování zlínského mladíčka Davida Hrazdiry ve 38. minutě.

I přes velmi špatný start si reprezentanti za svou aktivitu ve zbytku utkání zasloužili přinejmenším bodovat. Zdálo se, že zápas půjde do prodloužení, ale to odmítl minutu a 59 sekund před koncem Mikuláš Zbořil, jenž gólovou dorážkou zakončil akci Jana Zahradníčka! Oba se tak ve svém prvním životním zápase na MS dospělých podepsali pod vítězství 5:4. Druhý zápas sehrají Češi v pondělí proti domácímu Finsku.

Švédsko – Česká republika 4:5 (3:0, 0:1, 1:2, 0:2)

Branky a nahrávky: 1. Berglund (Bejmo, Sjörén), 2. Jensen (O'Connor, M. Kinisjärvi), 12. Lissäng (Backman), 31. Jensen – 23. Obdržálek (Kubica), 30. Hrazdira (Obdržálek, Demel), 36. Šebek (Šimo, Strýček), 38. Hrazdira (Šebek, Obdržálek), 47. Zbořil (Zahradníček).
Rozhodčí: Virta, Vikman (oba Finsko). Střely na branku: 12:26 (4:6, 3:10, 3:4, 2:6). Vyloučení: 4:2. Bez využití. Diváci: 250.

Švédsko: Engsund – Sjörén, Bejmo, Dahlberg Karlsson, Berglund – Gunnarsson, M. Kinisjärvi, Jensen, O'Connor – Cronarp, Lissäng, Backman, Djerf – Hellström. Trenér: Andreas Svensson.
Česká republika: Haloda – Strýček, Šebek, Vozdecký, Šimo – Demel, Obdržálek, Kubica, Hrazdira – Zahradníček, Zbořil, Rubeš, Kuťák. Trenéři: Jan Besser a Luděk Brož.

Další zápasy českého týmu ve skupině

pondělí 6. července

18:00 (17:00 SELČ) Finsko – Česká republika

úterý 7. července

14:00 (13:00 SELČ) Česká republika – Slovinsko