Snadný postup přes Mexičany. V cestě do finále stojí opět Lotyšsko

Snadný postup přes Mexičany. V cestě do finále stojí opět Lotyšsko

Čtvrtfinále světového šampionátu FIRS přineslo z českého pohledu zcela jednoznačnou partii. Hokejisté porazili Mexiko 10:1 a v Argentině jdou hrát o medaile! Teď už může rozhodnout každá chybička, a těch se budou chtít Češi vyvarovat v semifinálové bitvě s Lotyšskem, které jim v základní skupině přidělalo těžkou práci. Zápas se odehraje v noci ze soboty na neděli v 1:10 českého času. Druhou semifinálovou dvojici tvoří Spojené státy s Francií.

Hlavním cílem národního týmu ve čtvrtfinále bylo zkrotit mexické nadšení a zápas rozhodnout pokud možno co nejdřív. První krok udělali Češi hned po 75 sekundách, kdy z dálky trefil růžek David Šebek. Také podruhé vedla k úspěšnému cíli rychlá akce, v níž Jakub Novák vybídl Tomáše Rubeše k jeho premiérovému gólu na mistrovství světa.

Tou dobou dávno spadl z českých srdcí drobný kamínek a hokejisté snadno přidávali další branky. Tečí mezi betony uspěl Michal Šimo, přesnou ranou o tyčku David Sem. První útok potom vymyslel krásný ťukec se zakončujícím Patrikem Šebkem do prázdné brány a když odraz střely Davida Bernada znamenal už šestigólový rozdíl, psal se teprve čas 12:24.

Krátce před poločasem se gólu dočkal i poslední český hráč v poli, který se v Rosariu ještě netrefil. To když obránce Lukáš Novák z velkého úhlu protlačil puk za brankovou čáru. Po přestávce se podruhé v zápase prosadil aktivní David Sem, na jeho parádní dělovku neměl gólman Lopez nárok. Jenže potom kapitulovali i Češi, jmenovitě střídající brankář Michal Vich. A nebylo divu, že Mexičané měli ze šťastné trefy Juliana Javiera obrovskou radost.

Drobné zmatky v obraně národní výběr brzy urovnal a ve zbytku utkání už pohodlně kontroloval postup i vysoké vítězství. Lukáš Novák se záhy po svém premiérovém gólu dočkal i podruhé a když si Češi zahráli v samotném závěru vůbec první přesilovku utkání, zakulatili skóre na desítce. Svá mířidla seřídil přesně Michal Šimo.

Česká republika – Mexiko 10:1 (7:0, 3:1)

Branky a nahrávky: 2. D. Šebek (Cik), 4. Rubeš (J. Novák), 8. Šimo (Loskot), 9. Sem (Bernad), 12. P. Šebek (Šimo, Loskot), 13. Bernad, 19. L. Novák (Rubeš, J. Novák), 22. Sem (Cik), 27. L. Novák (Kameš), 39. Šimo (Loskot, P. Šebek) – 24. Javier (Laberdesque).
Vyloučení: 0:1. Využití: 1:0.

Česká republika: Brabec (21. Vich) – P. Šebek, Strýček, Šimo, Loskot – Sem, Bernad, Cik, D. Šebek – L. Novák, Kameš, J. Novák, Rubeš.
Mexiko: Lopez (30. Zamitis) – Castellanos, Neftaly, Samperio, G.M., Laberdesque, Cano Perez, Javier, Grosso Alanis, Olivares Guzman, Chavez, Sanchez Loyo, Ricardo.