ZLATÉ ROSARIO! Hokejistky přemohly USA a také slaví světový titul

ZLATÉ ROSARIO! Hokejistky přemohly USA a také slaví světový titul

Jeden velký český SEN! První týden šampionátu organizace FIRS se stal jednoznačnou záležitostí českých reprezentací. Po juniorech vybojovaly zlatou medaili i hokejistky, které ve finále porazily Spojené státy 2:1 a na světový trůn se vrátily po pěti letech. Teď už zbývá poslední střípek – turnaj mužů, který v argentinském Rosariu startuje v úterý!

Hokejistky nastoupily na plochu okamžitě poté, co dozněly oslavy českých juniorů. A tenhle obrovský doping Češkám pomohl k vynikajícímu startu, už po dvou minutách a sedmi sekundách se ujaly vedení! Brankářce proklouzla za záda schovaná přízemní střela Kateřiny Mrázové. Američanky sice tahaly za kratší konec, ale v otevřené partii se také dostaly do velkých šancí.

Ještě v osmé minutě je ale zaskočila Simona Studentová, která dostala v přečíslení přiťuknuto od Michaely Jančové a vypálila přesně. První útok se prosazoval v každém střídání, Natálie Mlýnková navíc v rychlém sledu vybojovala dvojici faulů soupeřek. Ve finále se však českému týmu nepodařilo žádnou přesilovku proměnit. A jeho vedení by klidně mohlo být minulostí, nemít v zádech Petru Šmardovou, která odchytala fantastické mistrovství.

Bylo ale jasné, že Američanky se nevzdají. Národní tým musel po přestávce litovat dvojice neproměněných tutovek, ve 27. minutě totiž přišla kontaktní branka z hokejky Laury Veharantaové, která narýsovala přesnou střelu do růžku nad vyrážečku Šmardové. A na českou svatyni se valily i další útoky, třeba Eraová musela ještě dlouho přemýšlet, jak jí česká gólmanka vychytala dorážku do prázdné brány.

Po několika minutách se ale Češky zase zvedly, v závěrečné pasáži navíc vybojovaly dvojici početních výhod. Elitní formaci chybělo v řadě případů hodně málo! A tak si minutu a půl před koncem vzaly Američanky oddechový čas. Český tým je ale nepustil do větší šance a i když přišel o zraněnou kapitánku Mrázovou, obrovským srdcem vedení udržel. A pak už mohla v Rosariu propuknout druhá česká radost. Vydřená a nesmírně zasloužená radost!

USA – Česká republika 1:2 (0:2, 1:0)

Branky a nahrávky: 27. Veharantaová – 3. Mrázová (Studentová), 8. Studentová (Jančová).

Česká republika: Šmardová – Jančová, Mrázová, Studentová, Mlýnková – Němcová, Pančáková, Vonková, Kaltounková – Vojtěchová, Řepková, Zelenková, Pipková – Erbenová. Hrající trenérka: Věra Pančáková.