Hokejistky si zahrají o zlato. Postup do finále vystřelila Kaltounková!

Hokejistky si zahrají o zlato. Postup do finále vystřelila Kaltounková!

Vyrovnané semifinále odehrála česká reprezentace žen proti Finsku. V první polovině šly Češky do vedení, když Mrázová našla Studentovou, která otevřela skóre. Finky ale ve druhé dvacetiminutovce srovnaly a zápas muselo rozhodnout až prodloužení, kde český tým našel hrdinku v podobě nejmladší hráčky Kristýny Kaltounkové. Ve finále se utká od 23:45 českého času se Spojenými státy!

Češky začaly tradičně náporem, ale finská obrana byla dlouho pevná. Jako první zahrozila Kristýna Kaltounková, která pronikla obranou, ale zakončit se jí nepovedlo. Svou sílu předvedly i Finky. Dvakrát se ukázala u české branky Rajahuhtaová. Její první pokus srazila Vonková, podruhé zasahovala Šmardová.

Blízko byla Mrázová, ale bližší růžek těsně minula. Poté už se Češky mohly radovat, když Kateřiná Mrázová vybídla ke skórování Simonu Studentovou a ta pohlednou akci s přehledem zakončila. Na druhé straně si dvě šance vytvořily Finky. Atak Klemolaové a ránu Jokipeltové česká brankářka zlikvidovala, poradila si i s dorážkou Niemeläové. Nebezpečná byla po přihrávce Studentové Mrázová, její rána otřela tyč.

Ve druhé polovině se nadále střídaly šance na obou stranách. V úvodní minutě orazítkovala Studentová břevno. Niemeläová bekhendem prověřila Šmardovou, poté měla i další šanci, ale nevyšlo jí to ani zblízka. To se povedlo až Minttu Tuominenové, která napřáhla od červené čáry a po nešťastné teči kotouč skončil až v brance, což český tým zaskočilo.

Ve strhujícím tempu se odehrál konec zápasu. Do úniku se dostala Klemolaová, bekhendovým blafákem Šmardovou nepřekonala. Studentová tečovala střelu Mrázové a finská brankářka ji šťastně vyrazila těsně vedle, a tak se šlo do prodloužení, kde byly nadále nebezpečnější hráčky Česka, ale pozadu nezůstávaly ani Finky. Rozhodnutí přinesla akce Vonkové, která prudkou přihrávkou našla Kristýnu Kaltounkovou, jež svou tečí dokázala usměrnit kotouč do finské branky a odstartovala finálovou radost ženské reprezentace!

Česká republika – Finsko 2:1 pr. (1:0, 0:1 – 1:0)

Branky a nahrávky: 12. Studentová (Mrázová), 44. Kaltounková (Vonková) – 30. Tuominenová (Airolaová).

Česká republika: Šmardová – Jančová, Mrázová, Studentová, Mlýnková – Němcová, Pančáková, Vonková, Kaltounková – Vojtěchová, Řepová, Zelenková, Pipková – Erbenová.