Hokejistky znovu neinkasovaly, Mexiko zdolaly 6:0. Teď už půjde do tuhého

Hokejistky znovu neinkasovaly, Mexiko zdolaly 6:0. Teď už půjde do tuhého

Mexičanky byly pro ženskou reprezentaci o poznání důstojnějším soupeřem než Indie, Češky i tak bezpečně kontrolovaly vývoj zápasu. V každém poločase skórovaly třikrát a čisté konto udržela také druhá z brankářek Petra Šmardová. První dvě utkání ale sloužily spíš na rozehrání, ve středu už čeká hokejistky velmi silné Španělsko.

Na českých hokejistkách byla od počátku znát snaha plnit taktické pokyny a začít líp než proti Indii. Po dvou minutách vypracovala Zelenková úvodní gól pro Petru Vojtěchovou, ale národnímu týmu potom uskakovaly kotouče a hrál hodně neklidně. Na to trenérka Pančáková reagovala oddechovým časem při vyloučení soupeřky, a tento krok nesl okamžité ovoce. Povedenou kombinaci zakončila do prázdné branky Michaela Jančová.

Ve dvanácté minutě navíc Martina Vonková nádherně tečovala nabídku Němcové do růžku a Češky vedly už o tři branky. Trpělivým výkonem se držely na kotouči, Monika Řepková pak na sebe navíc natáhla už druhý faul Mexičanek. Hokejistky se do zakončení netlačily, ale často se snažily využít momentu překvapení, jako třeba kapitánka Mrázová.

Té se ale gólově zadařilo až ve druhém poločase. Své představení zahájila Mrázová po třech minutách, kdy poprvé využila přihrávku Natálie Mlýnkové a zametla kotouč do brány. Češky si potom vyzkoušely druhé oslabení, největší nepříejmností pro ně ale byl střet u mexické střídačky, ze kterého se naštěstí Martina Vonková oklepala.

Spolupráce hokejistek první formace se do konce zápasu opakovala ještě dvakrát, v obou případech to bylo v dobře sehrané přesilové hře. Kateřina Mrázová tak po nahrávkách Mlýnkové zkompletovala hattrick. Koncovka zápasu hokejistkám příliš nevyšla a brankářka Petra Šmardová je musela podržet, nicméně ani podruhé na turnaji Češky neinkasovaly. Chleba se však bude lámat až v nadcházejících zápasech!

Česká republika – Mexiko 6:0 (3:0, 3:0)

Branky a nahrávky: 2. Vojtěchová (Zelenková), 10. Jančová (Mrázová), 12. Vonková (Němcová), 23. Mrázová (Mlýnková), 31. Mrázová (Mlýnková), 36. Mrázová (Mlýnková, Studentová).

Česká republika: Šmardová – Jančová, Mrázová, Pipková, Mlýnková – Němcová, Studentová, Vonková, Kaltounková – Vojtěchová, Erbenová, Řepková, Zelenková.

Hodnocení trenérky Věry Pančákové

„Mexiko bylo zase soupeřem, proti kterému jsme si ověřily naši ofenzivní činnost. Zjistily jsme, že na zakončení si musíme vypracovat hodně moc šancí, což musíme zlepšit. Holky na začátku plašily, přizpůsobovaly se hře Mexičanek. Řekly jsme si, že musíme držet náš koncept, tahat si puky zezadu. Mexičanky napadaly ve dvou, tím pádem jsme je mohly přečíslovat ve středním pásmu. Pak jsme se toho začaly držet a naše hra se zlepšila.“