Škoda bodu. Junioři neudrželi vedení a s houževnatou Itálií remizovali

Škoda bodu. Junioři neudrželi vedení a s houževnatou Itálií remizovali

První zápasy bývají na šampionátech v inline hokeji obzvlášť zrádné, a to se do puntíku potvrdilo českým juniorům. Přestože prvních dvacet minut proti Italům kontrolovali a vedli o dva góly, soupeř zvládl ve druhém poločase vyrovnat a sebrat Čechům bod za remízu 2:2. Ale nic se neděje, jedeme dál!

Úvodní minuty zápasu i celého turnaje se neobešly bez oboustranné nervozity. Byla znát i v českých obranných řadách, první velké šance tak přišly na straně soupeře. Dominik Frodl, který dostal v prvním utkání důvěru trenérů, se ovšem vyznamenal proti bekhendové kličce Mazzoniho i další šanci Vendrameho.

Naopak na druhé straně se gólově zadařilo a důležitý otevírací gól patřil českému týmu. Po akci Víta Christova se na pravé straně dostal k dorážce Tomáš Pavlůsek. Junioři se vzápětí uklidnili, v desáté minutě šli na první přesilovku, a ta přinesla úspěch. Dalekonosná střela Filipa Hronka se do sítě dostala díky povedené teči Natana Vráblíka. Hokejisté nikam nespěchali, dvougólové vedení si hlídali a většinu času drželi puk na svých holích.

Hned po poločase to mohlo být už o tři góly, v samostatném úniku ale neuspěl Vít Christov. Italové tak stále cítili šanci, sami si zanedlouho také zahráli přesilovku. Tu však nevyužili. Ale když jim sudí neodpískali hraniční zákrok, z protiútoku zavěsil Gianluca Merone. Jen o minutu a třináct sekund později navíc přišel neskutečně smolný moment, když si Češi při signalizované výhodě poslali puk do vlastní branky. Gól byl připsán Thomasi Berthodovi.

Není potřeba zdůrazňovat, že to představovalo pro českou reprezentaci hodně nepříjemnou ránu do vazu. Přesto byla v dalších minutách častěji na kotouči. Italové ale předváděli zodpovědný defenzivní výkon a k Tononimu moc puků nepouštěli. To se nezměnilo ani do závěrečné sirény a brankovým stavem 2:2 zápas i skončil.

Česká republika – Itálie 2:2 (2:0, 0:2)

Branky a nahrávky: 7. Pavlůsek (Christov), 11. Vráblík (Hronek) – 32. Meirone, 33. Berthod

Česká republika: Frodl – Kobylík, Vyoral, Pavlůsek, Valášek – Voženílek, Zahradníček, Christov, Kazlepka – Bureš, Hronek, Drobný, Vráblík. Trenéři: Ladislav Vlček, Pavel Würtherle.

Hodnocení trenéra Ladislava Vlčka

„Čekali jsme, že to bude těžký zápas, že Italové budou hodně bruslit a kousat. Je škoda, že jsme ztratili bod, určitě jsme měli vyhrát. Ale klukům není co vytknout. Bojovali, chtěli vyhrát, možná až moc. Možná to chtělo občas zachovat chladnou hlavu. Ale to je v téhle kategorii normální. Věřím, že se poučíme a z kluků to spadne. Inline je o hlavě a kdo ji má v pořádku, ten vyhrává. Řekli jsme si nějaké věci k systému a kluci je plnili. Bohužel jsme dali jenom dva góly, možná to chtělo o něco víc střílet.“