Mám z týmu skvělý pocit, hlásí trenérka Pančáková. Hokejistky chtějí medaili

Mám z týmu skvělý pocit, hlásí trenérka Pančáková. Hokejistky chtějí medaili

Na hlavě helma, na nohou brusle a v ruce hokejka? Zdá se, že to je u Věry Pančákové v národním týmu definitivně minulostí. Dlouholetá kapitánka ženské inline reprezentace letos převzala trenérskou taktovku a v Argentině povede do boje výběr, který představuje až nevídaný mix zkušeností s dravým mládím. Jak se mu povede?

Návrat ženského týmu na světové šampionáty znamená pro český inline hokej velmi dobrou zprávu o jeho kondici. Po dvouleté pauze dosáhly hokejistky loni ve Francii jen na sedmé místo, ovšem bylo tomu v hodně silné konkurenci. Letos míří jednoznačně výš! „V prvních dvou zápasech hlavně chceme, aby si holky vyzkoušely plochu a spadla z nich nervozita,“ hlásí trenérka Věra Pančáková. Její tým zahájí mistrovství v pondělí v 19:15 českého času proti Indii a první krok bude chtít zvládnout úspěšně.

Jak se tvořil váš letošní kádr pro mistrovství světa?
Hrajeme ligu starších žáků a vždycky jsme se setkávaly den předem. První soustředění proběhlo v Kutné Hoře, potom v Chrudimi, protože většina zápasů se hraje tam. S širším kádrem jsme pokaždé potrénovaly a v neděli jsme to doplnily soutěžním zápasem. Bohužel nám z loňska odřeklo účast šest hráček, některé nedostaly volno nebo maturovaly. Ale máme spoustu hráček z let minulých a také některé úplně nové.

Řada hokejistek už s inline hokejem slavila velké úspěchy…
Potom inlinovou kariéru přerušily, ale podařilo se mi je přemluvit. Simona Studentová, Petra Šmardová, Tereza Němcová po mateřské dovolené, Petra Zelenková… To jsou všechno holky, které už vyhrály titul. Vrátily se do týmu a je pro nás velkým přínosem, že ho máme takhle namíchaný.

Už jste v některém týmu zažila tak velký věkový rozdíl?
Asi je to premiéra. V klubech se to stává často, ale v národním týmu ne. Je pravda, že když jsme třeba v roce 2003 začinaly v Písku, hrály tam Mrázová, Polenská, kterým bylo třeba třináct. A nám už bylo trochu víc. Ale tohle je asi největší rozdíl. Máme hráčku, které je třináct, a pak také hráčku, které je čtyřicet čtyři.

Ještě před startem samotného mistrovství je ale znát, že ve vašem kolektivu nehraje věkový rozdíl žádnou roli. Cítíte to stejně?
Přesně tak. Mám z týmu úplně skvělý pocit, jak se drží pohromadě. Je úplně jedno, jestli je ti čtrnáct, třicet, nebo čtyřicet. V týmu se věkový rozdíl maže, jenom se uvidí herní zkušenost v zápasech.

S jakým cílem jste do Argentiny přijely?
Pro všechny je cílem medaile. Jakákoli z nich by pro nás byla velkým úspěchem, máme medailový půst od roku 2010.

Kteří soupeři pro vás budou úhlavními konkurenty?
Ve skupině to jsou Španělky. Nevím, jak budou vypadat, hrají takový hurá hokej. Ale stojí na kolečkách celý rok a mají dobrou techniku, umí se na tom pohybovat. Můžou nám hru hodně znepříjemnit. Potom samozřejmě Američanky, které jsou považovány za favoritky turnaje. Uvidíme, s jakým přiletěly týmem. Většinou to bývá turnajový tým, který se zlepšuje od zápasu k zápasu.

Na kterých bodech byste chtěly vystavět svoji hru?
V prvních dvou zápasech hlavně chceme, aby si holky vyzkoušely plochu. Aby si mladé hráčky zkusily, co vůbec znamená hrát na mistrovství světa, a spadla z nich nervozita. Aby zapomněly na lední hokej a najely na modus inline hokeje, kde se hraje hodně hlavou a technicky, kombinačně. Z hokeje jsou zvyklé lítat. Chceme dát ty dva zápasy tomu, abychom se sehrály a využily jejich technický potenciál do dalších zápasů. Třeba Natálie Mlýnková už v přípravných zápasech ukázala, že když jede na brankáře, umí zakončit. Toho musíme využít. Vždycky nám v minulosti chyběli hráči, kteří rozhodují zápasy.

Jak máte promyšlenou situaci na brankářském postu?
Nemáme vyloženě jedničku. Máme Petru Šmardovou, hodně zkušenou hráčku, která umí v těžkých zápasech zachovat klid. Pak máme mladou Hanku Nenadálovou. Loni na ní bylo vidět, že je ještě často nervózní. Myslím, že proti Indii a Mexiku nedostanou brankářky moc střel, takže se je budeme snažit protočit. Potom uvidíme podle momentální formy.

A kdo dostane na dres kapitánské céčko?
Kapitánskou funkci po mně převezme Katka Mrázová. O asistentech se ještě poradíme, vybereme někoho ze zkušených.

Loni ve Francii byla Kateřina Mrázová opravdu výraznou individualitou. Na jednu stranu je dobře, že tým táhne, ale na druhou stranu – jak to udělat, aby její individualita sloužila týmu tím nejlepším způsobem?
Hodně jsem přemýšlela, komu kapitána dát, od roku 2003 jsem to byla já. Ale Kačku znám už odmalička a vidím, jak se vyvíjí. Od mladé, nezkušené hráčky, po talentovanou hvězdu. I její psychika se dobře vyvinula, v zámoří má skvělé výsledky. Přípravné turnaje mi ukázaly, že je schopná makat pro tým, svým výkonem ho táhnout, udělat si v něm pořádek i namotivovat spoluhráčky. Je úplně stejně schopná vystřelit a dát gól, jako je schopná rozehrát, nahrát a vracet se.

Zápasy českého týmu ve skupině B

pondělí 8. 6. 14:15 (19:15 SELČ) Česko – Indie
úterý 9. 6. 8:15 (13:15) Česko – Mexiko
středa 10. 6. 8:15 (13:15) Španělsko – Česko