Klokani si na Čechy nepřišli. Večer nás čeká semifinále

Klokani si na Čechy nepřišli. Večer nás čeká semifinále

Nebylo by fér vůči soupeři prohlásit, že čtvrtfinále bylo předem rozhodnutou událostí, ale přece jen musíme říct, že cokoliv jiného než australský debakl by bylo zázrakem. Ty se sice ve sportovním světě občas stávají, ale naštěstí pro Čechy můžeme s klidem konstatovat, že tohle nebyl ten případ.

Češi se v tomto utkání ze začátku hledali. Langr v první minutě trefil tyč, ale pak na první gól jsme čekali až do páté minuty, kdy gólman Fairbanks neudržel střelu Bláhy, nevěděl, kde má puk a Ivo Jindrák, který byl u druhé tyče, mohl pohodlně jednou rukou doklepnout puk za čáru. V další pětiminutovce jsme viděli šikovnou zadovku Ulricha, která klidně mohla skončit v bráně a také velkou šanci Kojeckého. Gólman však odolával.

Pokud Australané měli při své dovolené v plánu navštívit některý z vyhlášených německých lunaparků, můžou tento bod programu vynechat. Na českém kolotoči se totiž vytočili do sytosti. Češi jim dopřávali jednu jízdu za druhou bez nutnosti placení, jenže náš kolotoč trochu drhnul. Chybělo mu gólové promazání. Střeleckou smůlu prolomil až v šestnácté minutě Karel Plášek parádní ranou pod víko. A stejný hráč se o necelou minutu později prosadil střelou z úhlu, čímž svůj tým nastartoval a najednou to začalo padat. Polívka nejprve nevyužil velkou šanci, ale z dorážky se mohl radovat Ondřej Mikeska. Sám Petr Polívka si zpravil chuť hned v dalším střídání. Přesnou ranou do horního růžku propálil gólmana nad vyrážečku. Australané se ještě nestačili rozkoukat a Milan Bláha jim do branky šoupnul další nadílku. Nejlepší střelec turnaje se prosadil parádním zakončením do bekhendu. Časomíra ukrojila pouhých patnáct sekund a hrající trenér Tomáš Ulrich si připsal první branku v turnaji a splnil tak přání, které v rozhovoru vyslovil Milan Bláha. Ulrich měl před sirénou ještě dvě solidní šance, ale tentokrát chybělo i pověstné štěstí.

Po minutě hry ve druhé části přišla pěkná kombinace, na jejímž konci stál Tomáš Würhterle a také si mohl odškrtnout první zářez na turnaji. Neuběhla ještě ani další minuta a radoval se i jeho bratr Pavel Würhterle, který ukázal nádhernou bekhendovou střelu. Chvíli na to měl hattrick na holi Plášek, ale trefil jen horní tyč. Naopak na druhé straně se nečekaně zajiskřilo. Bowyer projel obranou jako nůž máslem a kvůli nezodpovědnosti bránících hráčů, připravil Hrachovinu o neprůstřelnost v turnaji. Australané měli poté i další příležitosti, které v brance neskončily jen díky Harchovinovi. Navíc dostali možnost zahrát si přesilovku a jednou v ní vážně zahrozili. Větší šance však byly na druhé straně, kde největší z nich měl Tomáš Würhterle, který neproměnil svůj únik. Češi se gólově odmlčeli až do šestatřicáté minuty, kdy gólmana vykoupal stahovačkou do bekhendu Milan Bláha, který na světelnou tabuli poslal magickou desítku. Tři minuty před koncem čelil Hrachovina dalšímu úniku. První střelu vyrazil a dorážka skončila na tyči. Češi evidentně šetřili síly na další zápas a Hrachovina se mohl přetrhnout, aby hasil jejich nedůslednost. Snažil se seč mohl, ale čtyři sekundy před koncem kapituloval ještě jednou, když s kombinací do prázdné brány nemohl absolutně nic dělat. Je sice škoda zmařené individuální statistiky našeho gólmana, ale podstatné je, že Češi s přehledem postoupili do semifinále, které sehrají ještě dnes. Ve 20:30 vyzvou spolufavorita z Francie.