Konference inline hokeje 2015

Konference inline hokeje 2015

V sobotu 31. ledna se v Praze konala konference inline hokeje před startem ročníku 2015 za účasti zástupců klubů. V článku přinášíme souhrn nejdůležitějších témat.

Zhodnocení sezóny 2014

Domácí soutěže

Mistři České republiky 2014
Muži IHC Slavia Praha
Junioři IHC Slavia Praha
Starší žáci ILHK Hradec Králové
Mladší žáci IHC Berounští Medvědi
Přípravka IHC Devils Zlín
Ženy IHC Berounští Medvědi
Vítěz 1. ligy IHC Nový Jičín
Vítěz 2. ligy Inline team Skuteč
Vítěz Českého poháru IHC Berounští Medvědi

V minulé sezóně došlo v domácích soutěžích k úpravám pravidel. Kvůli sladění s mezinárodní scénou se seniorské ligy začaly hrát podle pravidel IIHF, což se ukázalo jako dobré rozhodnutí a letos se bude pokračovat ve stejném formátu. Stejně tak v případě mládeže, která funguje podle pravidel FIRS.

Kromě drobných potíží, jako například termínových kolizí na některých stadionech, se loni v organizaci soutěží nevyskytly větší problémy. Další progres zaznamentaly především mládežnické soutěže, kterých se rok od roku účastní stále víc týmů. Pozitivním krokem bylo obnovení ženské soutěže, nicméně její řízení neprobíhalo v pořádku a letos budou tři ženské týmy zařazeny do soutěže starších žáků.

Reprezentace

Výsledky reprezentací v roce 2014
Muži – IIHF MS Pardubice – 5. místo
Muži – FIRS MS Toulouse – 2. místo
Junioři MS Toulouse – 3. místo
Ženy MS Toulouse – 7. místo
Veteráni MS Praha – 1. místo

Česká republika v roce 2014 hostila dvojici mistrovství světa. Do Pardubic se po třech letech vrátil šampionát IIHF, který je po organizační stránce poměrně složitou akcí, ale i tentokrát se vydařil na výbornou. Domácí reprezentace bohužel z turnaje vypadla po porážce ve čtvrtfinále s Kanadou, sportovní úspěch z roku 2011 se tedy neopakoval. Zlaté medaile vybojovali Finové, kteří hostí turnaj v letošním roce.

Pražský Eden hostil mistrovství světa veteránů, které se do Čech vrátilo po čtyřech letech. Česká reprezentace v minulých dvou letech pokaždé prohrála ve finále s Francií, tentokrát ale turnaj jasně ovládla a obhájila svou pozici nejúspěšnějšího týmu v pětileté historii šampionátu. Poprvé se turnaje zúčastnilo Německo, na jehož půdě se bude hrát letos. Vzhledem k rozvoji veteránského šampionátu by se mělo od příštího roku hrát ve dvou kategoriích. Mladší bude pro hráče ve věku 38 až 44 let, starší od 45 let výš.

Národní tým měl nejvyšší ambice rovněž na mistrovství světa organizace FIRS ve francouzském Toulouse. Mužská reprezentace dokázala podesáté v řadě získat medaili, turnajem kráčela bez zaváhání až do finále, kde bohužel podlehla Spojeným státům 0:5. Vyzkoušela ale další mladé hráče a potvrdila příslušnost k absolutní světové špičce.

Ještě výraznější očekávání byla kladena na juniorský tým, který vyhrál zlato na pěti předchozích šampionátech. Neuvěřitelná vítězná série se však zastavila na 40 zápasech, junioři nešťastně prohráli v semifinále s domácí Francií. Náladu si ale spravili vítězstvím v zápase o bronz, kde přemohli Spojené státy. V týmu se představilo i několik hráčů mladších ročníků, kteří budou tým táhnout letos.

Do Toulouse zamířila i restartovaná ženská reprezentace. Na její hře i výsledcích se podepsala nedostatečná možnost přípravy, hokejistky skončily na 7. místě – konkurence 16 účastníků však byla vůbec největší v historii.

Projekty

Z plánovaného záměru spustit anketu o inline hokejistu sezóny v loňském roce nakonec sešlo, letos už se ale spustí. ČAILH už spustila Síň slávy českého inline hokeje, jejímž prvním členem se stal in memoriam Karel Rachůnek. Medailonek legendárního obránce naleznete na webu v nové sekci Síň slávy.

Sezóna 2015 – domácí soutěže

Přesná termínová listina všech soutěží bude sestavena později. Důvodem jsou problémy organizátorů mistrovství světa FIRS, které změnilo místo i termín konání. Více v sekci Reprezentace.

Extraliga

Divize Západ Divize Východ
Berounští Medvědi Devils Zlín
Čerti Kladno Mission Roller Brno
Slavia Praha Eagles Olomouc
Střída Sport Pardubice Uherský Brod
Hradec Králové Night Birds Přerov
Roller Storm Praha Nový Jičín

Nejvyšší soutěž letos ponese nový název – Stilmat extraliga inline hokeje. Hrát se bude stejným systémem jako loni, 12 týmů je rozděleno do dvou divizí, v nichž bude hrát dvakrát každý s každým, poté bude následovat play-off a Final Four. Místo sestupujícího IHC Reflex Uherské Hradiště zaujal IHC Nový Jičín.

ČAILH se bude snažit zvýšit finanční podporu klubů. Novinkou pro všechny kluby je povinnost poskytnout reklamní prostory, z nových sponzorů je momentálně známa právě firma STILMAT, která se stala generálním partnerem nejvyšší soutěže. Reklamy budou na mantinelech (případně bude možno nahradit formou bannerů mimo mantinely), na dresech a také na přilbách hokejistů.

All-star game

Pokud zůstane v termínové listině volno, i letos se uskuteční all-star game. Z každého týmu extraligy se jí zúčastní minimálně jeden hráč, zbytek nominace bude na trenérech. Výběr Západu povedou trenéři Slavie a Kladna, výběr Východu trenéři Zlína a Brna.

1. liga

Divize Západ Divize Sever
Berounští Medvědi B Roller Storm B Nová Paka
Warriors Praha Černošice Lomnice nad Popelkou
Buldoci Stříbro Cvočkaři Hořovice Vrchlabí
Rakovník Lovosice Úhřetice
Strážci chmele Praha (?) Košutka Plzeň Třebechovice

  Střída Sport Pardubice B
Divize Střed Divize Východ
Polička Frýdek-Místek
Dynamo Pardubice Reflex Uherské Hradiště
Eagles Chrudim Boskovice
Litomyšl Karviná
SK IHC Chrudim  
Hlinsko  
Skuteč  

První liga bude znovu rozdělená do čtyř divizí. Složení divize západ ještě není definitivně známé, podle něj se určí i systém play-off, které opět vyvrcholí finálovým turnajem. Letos naposledy platí výjimka na trenérskou licenci, od roku 2016 už bude pro všechny trenéry 1. ligy povinná.

2. liga

Druhá liga bude mít stejný systém jako loni, zúčastní se jí čtyři týmy – Stašov, Skuteč B, Green bombardiers Pardubice a Road Café Pardubice.

Mládežnické soutěže

Kategorie Ročníky Výjimky pro dívky Hrací doba
Junioři 1996, 1997 1994, 1995 2x 20 minut
Dorost 1998, 1999 1996, 1997 2x 20 minut
Starší žáci 2000, 2001 1998, 1999 2x 15 minut
Mladší žáci 2002, 2003 2000, 2001 2x 15 minut
Přípravka 2004 a mladší 2003 2x 15 minut

Na konferenci navrhla ČAILH ročníkové výjimky, ty ale zástupci klubů svým hlasováním zrušili. Dál budou platit pouze výjimky pro dívky. Všechna utkání se nadále budou hrát podle pravidel FIRS. Účastníci se mohou do jednotlivých soutěží hlásit až do konce února. U přípravky byl upraven hrací čas z 2x 12 na 2x 15 minut.

Nově vzniklou kategorií je DOROST, který bude stejně jako ostatní kategorie dvouletý, a podařilo se ho obsadit hlavně na Moravě. Českými účastníky budou pouze Nová Paka a s otazníkem Hradec Králové.

Extraliga juniorů

Divize Západ Divize Východ
Čerti Kladno Devils Zlín
Slavia Praha Mission Roller Brno
Střída Sport Pardubice Boskovice
Hradec Králové Uherský Brod
(?) Roller Storm Praha Night Birds Přerov
  Nový Jičín

Přesný systém soutěže bude znám až po rozhodnutí o účasti juniorů na mistrovství světa FIRS. Z utkání bude opět veden elektronický zápis, ale už ne on-line přenosy. Hráči mladší 18 let mají povinné celoobličejové kryty.

Extraliga dorostu

Devils Zlín Uherský Brod Nová Paka
Mission Roller Brno Night Birds Přerov (?) Hradec Králové
Boskovice    

Nově vzniklá soutěž se bude hrát v jedné skupině formou kvalifikačních turnajů (a následného MČR), každé mužstvo odehraje 4 turnaje.

Starší žáci

Divize Západ Divize Východ
Berounští Medvědi Boskovice
Černošice Brno
Hořovice Přerov
Kladno Zlín
Roller Storm Praha – ženy Zlín – ženy
Úhřetice – ženy  

Soutěž se bude hrát ve dvou skupinách formou kvalifikačních turnajů (a následného MČR), každé mužstvo odehraje 4 turnaje. Účastnit se budou i tři týmy žen, a to mimo závěrečné pořadí, všechny jejich výsledky se ale budou započítávat. Na finálový turnaj postoupí první tři mužstva z každé divize.

Mladší žáci

Divize Západ Divize Východ
Berounští Medvědi Boskovice
Černošice Brno
Hořovice Přerov
Pardubice Zlín
Riverside School Břeclav
(?) Rakovník Olomouc
(?) Plzeň Uherský Brod

Soutěž se bude hrát ve dvou skupinách formou kvalifikačních turnajů (a následného MČR), každé mužstvo odehraje 4 turnaje. Na finálový turnaj postoupí první tři mužstva z každé divize. Novým účastníkem je Riverside School, tým britské školy s pobočkou v Praze, který projevil zájem zapojit se do soutěží. Je možné, že vzájemná spolupráce se do dalších let rozroste o další kategorie.

Přípravka

Divize Západ Divize Východ
Berounští Medvědi Boskovice
Černošice Brno
Hořovice Přerov
Pardubice Zlín
Riverside School Břeclav
(?) Rakovník Olomouc
(?) Plzeň Uherský Brod

Soutěž se bude hrát ve dvou skupinách formou kvalifikačních turnajů (a následného MČR), každé mužstvo odehraje 4 turnaje. Také do soutěže přípravky se zapojí Riverside School. O počtu postupujících týmů se rozhodne na základě počtu přihlášených týmů v Divizi Západ.

Finálové turnaje – mistrovství republiky

Všechny finálové turnaje se s největší pravděpodobností odehrají v jednom městě o posledních dvou víkendech v červnu. Hrát se bude souběžně na dvou plochách.

Finálový turnaj mládeže – dorost, starší žáci, mladší žáci, přípravka

20. – 21. června 2015

Final Four extraligy mužů a extraligy juniorů, finálový turnaj žen

27. – 28. června 2015

Český pohár

Pohár bude stejně jako loni probíhat formou kvalifikačních turnajů, které se odehrají před začátkem mistrovské sezóny, a následného finálového turnaje. Do soutěže se může přihlásit libovolné mužstvo bez rozdílu příslušnosti k soutěži, tedy i mužstvo, které nehraje v žádné soutěži pod hlavičkou ČAILH. Termíny a místa budou vyhlášena na základě pořadatelů kvalifikačních turnajů, kterých může být libovolné množství dle zájmu týmů.

Předběžná termínová listina

  Základní část Finálový turnaj
Extraliga 2. 5. – 21. 6. 27. a 28. 6.
1. liga, 2. liga 25. 4. – 21. 6. 27. a 28. 6.
Mládež 2. 5. – 14. 6. 20. a 21. 6.
Mistrovství světa FIRS – Rosario, Argentina
Ženy, junioři 8. – 13. 6.
Muži 16. – 21. 6.
Mistrovství světa IIHF – Tampere, Finsko
5. – 11. 7.

Reprezentace

Mistrovství světa IIHF

Ohledně šampionátu pod hlavičkou Mezinárodní hokejové federace nastaly dvě výrazné změny. Asociace inline hokejových klubů se stala součástí Českého svazu ledního hokeje, účast na MS si tak bude řídit právě hokejový svaz. IIHF navíc bude kvůli úspoře financí pořádat mistrovství už jen každé dva roky. Letos se bude hrát ve finském Tampere, pro rok 2017 je nejpravděpodobnější variantou slovenská Bratislava

Mistrovství světa FIRS

O účasti českých týmů na MS FIRS zatím není jasno. Hlavním důvodem jsou problémy organizátorů v Argentině, kteří půl roku (!!) před mistrovstvím ohlásili změnu termínu i změnu místa konání, termín navíc ještě není oficiálně potvrzený. Hrát se nebude v Mendose, ale v Rosariu. Účast reprezentací bude závislá také na dostupných prostředcích.

V realizačních týmech reprezentací mužů a juniorů nenastaly žádné změny, jde o dlouhodobě velmi úspěšné kategorie, které budou mít stále jen ty nejvyšší ambice. U výběru žen se stal novým generálním manažerem Jan Řivnáč a novou trenérkou Věra Pančáková, která dlouhá léta trénuje mládež v klubu Red Bull Salcburk. Hokejistky budou mít díky zápasům se staršími žáky kvalitní přípravu, kromě toho se sejdou na dvojici soustředění.

Technické náležitosti

Propozice soutěží

Propozice jsou na webových stránkách v Dokumentech a budou součástí rozpisu soutěží. Kluby s propozicemi automaticky souhlasí odesláním přihlášky a berou na vědomí případné důsledky vyplývající z jejich porušení.

Startovné

Kluby mají povinnost uhradit startovné nejpozději do 1. dubna 2015. Pokud ho neuhradí, dostanou 1. upomínku, pokud ho neuhradí do dalších 10 dnů, bude následovat 2. upomínka a podmínečné vyloučení ze soutěže. Nebude-li startovné uhrazeno do 5 dnů od 2. upomínky, mužstvo bude ze soutěže vyloučeno.

Registrace

Potvrzení ke startu bez registračního průkazu bude vystaveno pouze ve zcela výjimečných případech na základě uvážení sekretariátu. V takovém případě bude mít maximální platnost na 2 utkání v seniorské kategorii a na 3 utkání v mládežnické kategorii. Kluby mají povinnost registrovat hráče řádným způsobem a včas, vystavování registrací bude možné  pouze na základě obdržených podkladů:

-  řádně vyplněná přihláška
-  fotografie pasového formátu
-  souhrnný formulář
-  doklad o úhradě předem

Zápisy

Extraliga a extraliga juniorů budou používat elektronický zápis, zcela ve stejném formátu jako v loňském roce. Ostatní soutěže budou používat papírový zápis, který kluby obdrží poštou spolu s rozpisem soutěží před startem ročníku.

Soupisky

Všechny soupisky, tedy i k mládežnickým soutěžím, musí být odeslány nepozději do 20. dubna 2015, a to pouze na předepsaném formuláři.

Přestupy a registrace

Registrovat hráče je možné kdykoli během sezóny. Přestupy a hostování je možno vyřídit pouze do 25. května. Nově registrovaný, přestupující či hostující hráč musí v novém klubu před play-off nebo finálovým turnajem odehrát minimálně 2 utkání.

Střídavé starty

Střídavé starty jsou povolené pouze z nižší soutěže do vyšší. Na soupisce klubu, do kterého má hráč vyřízen střídavý start, musí být u tohoto hráče střídavý start označen (SS). Takto může být označeno maximálně 5 hráčů, do jednoho utkání mohou nastoupit maximálně 4 hráči na střídavý start.

Střídavý start je omezen počtem 5 utkání. Po odehrání 5 utkání v klubu, kde nastupuje na střídavý start, si musí hráč vybrat, zda sezónu dokončí v nižší, nebo vyšší soutěži. Počtem utkání nejsou omezeni hráči ročníku 1996 a mladší.

A a B mužstva

V případě klubů, které do soutěží nasazují A i B mužstva, musí soupiska A mužstva obsahovat minimálně 10 hráčů a 1 brankáře. Hráč B mužstva může startovat za A mužstvo bez omezení počtem utkání, ale v jednom utkání mohou nastoupit maximálně 4 hráči ze soupisky B mužstva.

Evidence trestů

Za evidenci trestů si zodpovídají samy kluby.

Seniorské soutěže:

-  2 tresty do konce utkání = stop na 1 utkání
-  3 osobní tresty (10 minut) = stop na 1 utkání

Mládežnické soutěže:

-  3 vyšší tresty (OT, OK) = stop na 1 utkání

Sekretariát

Zachována zústává kancelář ČAILH v budově ČSTV.

Adresa: Zátopkova 100/2, PS 40, Praha 6
Telefon: 233 017 348
E-mail: office@inlinehokej.cz

Rozhodčí

ČAILH má v současné době akutní nedostatek rozhodčích, čímž se komplikuje práce s jejich obsazováním a zbytečně narůstají i cestovní náklady. Proto by bylo dobré, kdyby se do náboru rozhodčích zapojily i samotné kluby a zkusily oslovit potenciální zájemce. Od nového ročníku ČAILH zvyšuje paušální částky:

  Původní částka Nová částka
Extraliga 650,- 700,-
1. liga 400,- 500,-
2. liga 300,- 400,-
Extraliga juniorů 400,- 450,-
Extraliga dorostu   250,-
St. a ml. žáci 150,- 200,-
Přípravka 120,- 200,-

Odborné kurzy

Seminář rozhodčích

-  18. 4. nebo 25. 4. Chrudim

Trenérský kurz

-  18. 4. nebo 25. 4. Boskovice

Elektronické projekty

Elektronické zápisy budou v nové sezóně pokračovat v extralize mužů i extralize juniorů, on-line přenosy pouze v extralize mužů. Všechny kluby v extralize mužů mají možnost nechat si ve spolupráci s firmou eSports spustit web, který je hrazen v rámci startovného.