Toulouse je pro Čechy stříbrné. Na světový trůn se vrací Spojené státy

Toulouse je pro Čechy stříbrné. Na světový trůn se vrací Spojené státy

Česká reprezentace v inline hokeji nedokázala obhájit zlaté medaile z Anaheimu. Ve finále mistrovství světa organizace FIRS ve francouzském Toulouse podlehla 0:5 Spojeným státům americkým, které se tak jako nejúspěšnější tým historie šampionátů vrací na trůn. Stříbrná medaile však pro Českou republiku znamená alespoň desátý cenný kov v řadě.

Zatímco proti Kanadě si český tým start hlídal, Američané se po puku od začátku tlačili mnohem víc. Přesto to byli oni, kdo fauloval jako první, jenže reprezentantům v dobrých pozicích kotouče často odskakovaly. Navíc pak šli sami do tří a Spojené státy s přesilovkou naložily mnohem lépe zásluhou Stephena Campbella. A když v desáté minutě zůstal za českou obranou nehlídaný i Jose Cadiz, Češi měli na kontě nepříjemné dvoubrankové manko.

Ještě chvíli po oddechovém času se museli bránit, než pozvolna začali přebírat aktivitu a vystrkovat růžky. Nejvíc nadějí vzbudil průnik Petra Šinágla, jehož střela zazvonila na břevno branky Troye Redmanna. Jinak mělo jenom málo pokusů národního týmu zajímavější parametry.

Po přestávce šel výkon reprezentantů nahoru. Snaha na nich byla znát na každém centimetru plochy, jenže americká obrana v čele s Redmannem byla ve výborné kondici. Pak navíc přišel rozhodující moment – velká chyba v rozehrávce a přesná Campbellova teč mezi betony Daniela Brabce. Když Stephen Campbell ve 27. minutě završil hattrick a zvýšil na 4:0, Američané jasně kráčeli za zlatem.

Čechům nebyla souzena jedna jediná gólová radost, byť ztracené utkání dohrávali až do konce. Když neproměnili vyložené šance Petr Kafka nebo Michal Šimo, jednoznačně největší smolař mistrovství, bylo jasno. Triumf Spojených států pečetil tři minuty před koncem v sólu Jose Cadiz brankou na 5:0. České hokejisty vyprovázel ze stadionu potlesk za obrovský kus odvedené práce na celém šampionátu, byl to však bohužel jen potlesk stříbrné útěchy.

Finále: USA – Česká republika 5:0 (2:0, 3:0)

Branky a nahrávky: 8. Campbell, 10. Cadiz (Hoar), 25. Campbell (Cadiz), 27. Campbell (Nowick), 38. Cadiz (Kane).

Česká republika: Brabec – Strýček, Šebek, Šimo, Šinágl – Tvrzník, D. Bernad, Kafka, Loskot – Šenkeřík, L. Cik, J. Cik, Fiala – Přibyl.

Hodnocení manažera týmu Martina Mecery

„Ze šesti zápasů jsme odehráli pět vynikajících, ale ve finále jsme bohužel nehráli to, co jsme měli. V předchozích zápasech jsme se opírali o rychlost, dravost, dynamiku, proměňovali jsme šance, dávali góly z přesilovek… ta utkání jsme vedli my. Teď to bylo přesně opačně. Američané hráli to, co my doteď, naprosto nás zaskočili. Nakonec to jsou právoplatní šampioni, hráli nejlepší inline. Ale myslím, že s odstupem budeme všichni za stříbro rádi, je to hodně cenné.“