Finále bude hrát i osmnáctka! V prodloužení vyřadila Finsko

Finále bude hrát i osmnáctka! V prodloužení vyřadila Finsko

Obě české mládežnické reprezentace si na evropském šampionátu nakonec zahrají o zlato! Výběr do osmnácti let dokázal v prodloužení zdolat Finsko a o titul si zahraje rovněž se Španělskem.

U18 – SEMIFINÁLE | Česko – Finsko 2:1 pr. (1:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 20. Šťastný, 42. Hanák (Šťastný) – 31. Inhala (Nuutinen)

Česko: Lequin – Žaba, Dunda (C), Komínek, Novotný, Zapletal, Hanák, Šťastný, Holba, Janek (A), Žmola, Novák, Hamrla.

Finsko: Podzhiwalow – Torkki, Kuloaro, Ristimäki, Sandman, Puolanne, Kortesniemi, Kangasniemi, Eronen, Kataja, Inhala, Nuutinen.

V první polovině zápasu se Češi nemohli dostat do tempa a vyjma několika menších šancí neměl finský brankář Podzhiwalow mnoho práce. Stejně tak i Lequin na české straně. Impuls českému týmu dodal až time-out, po kterém natáhl ke střele přes obránce na levém kruhu Tomáš Šťastný a ve 20. minutě otevřel skóre semifinále.

Český tým chtěl přidat druhou branku a v úvodu druhé dvacetiminutovky musel Podzhiwalow řešit několik složitých situací. Nejblíže druhé branky byl Holba, jenže sám před finským brankářem po kličce neuspěl. Když se neprosadil ani Hanák, po kterém ještě puk do branky tlačil Šťastný, přišel okamžik Finska. Ve 31. minutě Joose Emil Inhala vystřelil ze středu hřiště a Lequin měl zřejmě zakrytý výhled. Zápas pokračoval prodloužením.

Rozuzlení duelu přišlo ve 42. minutě. Šťastný nabral rychlost, přešel přes finského obránce a poslal puk před brankoviště, kde si jej našel Jan Hanák, který vystřelil českému týmu postup do finále!