Nejlepší mladší žáky má Uherský Brod, v dorostu kraluje Přerov

Nejlepší mladší žáky má Uherský Brod, v dorostu kraluje Přerov

Přerov – V sobotu odstartoval na přerovském stadionu přezdívaném v létě „soví hnízdo“ Finálový turnaj MČR inline hokeje. Program prvního dne obsahoval celkem osm zápasů dvou kategorií. Mezi mladšími žáky zvítězili Kanci z Uherského Brodu, kteří zvládl dramatickou finálovou přestřelku s domácími Night Birds. Těm ale zlato také neuniklo. Jejich dorostenci totiž ve finále vyzráli na Hořovice.

Přerov nejprve hostil semifinálové dvojice. Uherský Brod si v zahajovacím zápase mistrovství poradil s Prague Rats 7:3. Dařilo se především dvojici útočníků Martin Pavlůsek – Albert Štramberský, která obstarala všechny branky Kanců. Pavlůsek jich nastřílel pět a přidal jednu asistence, Štramberský zase zaznamenal dva góly a tři asistence.

Druhé semifinále mladších žáků nabídlo nejméně gólových oslav v celém turnaji. Hostitelé z Přerova proti Pardubicím dlouho drželi hubené vedení 2:1. Minutu a půl před koncem druhého poločasu skóroval podruhé v zápase útočník Soviček Dominik Šindler. Přesnou střelou nad vyrážečku brankáře Šmída dodal svému týmu klid. Přerov nakonec zvítězil 3:1.

Hanáci se stali také prvním finalistou v kategorii dorostu. Do druhého poločasu utkání se Zlínem sice vstupovali s jednobrankovým mankem, když před přestávkou ztratili vedení. Následná promluva trenéra Patrika Škandery na střídačce ale evidentně zabrala. Jeho svěřenci spustili po pauze hotový gólostroj a skóre z 1:2 sedmi trefami v řadě otočili na konečných 8:2. Dvakrát se prosadili obránce Filip Koudela a útočník Tomáš Šťastný.

Souboj o druhou vstupenku do bitvy o zlato nabídl složitější zápletku. Prague Rats nad Hořovicemi dlouho vedly zásluhou branky Tittla. Cvočkařům pomohla k vyrovnání přesilovka, kterou využil Dufek. Za necelé tři minuty pak skóre otočil Matyáš Beran. Jeho představení tím ale teprve začalo. Pražané sice dokázali srovnat, v poslední minutě základní hrací doby ale inkasovali dva osudové údery. Přesně 47,1 sekundy před sirénou poslal Hořovice znovu o gól napřed Beran a při krysí hře bez brankáře pak zkompletoval hattrick. Středočeši tak uspěli 4:2.

Pořádně divoký průběh nabídl první ze zápasů o bronz. Pardubice měly více ze hry, Prague Rats ale pokořily až po sedmnáctigólové přestřelce 12:5. V dresu Dynama přitom zazářilo hned několik individualit. Aktivní Lucas Andrejko dosáhl na hattrick, dvakrát překonali brankáře Svobodu Procházka, Pospíchal a Král.

Klub z hlavního města ale z Moravy bez cenného kovu neodcestoval. Jeho dorostenci totiž po prohře s Hořovicemi porazili Zlín 7:4. O triumfu Rats prakticky rozhodl už první poločas, který vyhrály 4:1. Druhá půle byla z hlediska gólů vyrovnaná. Povedeným kouskem se blýskl útočník Devils Matěj Pravda, kterému na hattrick stačilo necelých sedm minut. Skóre ve 28. minutě uzavřel jeho soupeř Tittl, jenž také nasměroval kotouč do sítě potřetí.

Největší drama nabídlo finále mladších žáků. Uherský Brod vedl nad Přerovem 4:1, 6:2 a 7:3, přesto se až do konce musel o výsledek bát. Night Birds totiž v závěru předvedli stíhací jízdu, při které snížili na rozdíl jediného gólu. Jejich finiši scházelo jediné – vyrovnání. Kanci v přestřelce uspěli 7:6. Hattricky jim k tomu pomohli tahouni Pavlůsek se Štramberským. Houževnatý Přerov bojoval v čele s dvougólovým kapitánem Michaelem Pavlicou.

Mnohem jednoznačnější průběh mělo vyvrcholení turnaje dorostu. Hořovice sice našly odpověď na první přerovskou trefu. To však bylo naposledy, kdy v duelu o prvenství platil nerozhodný stav. Hanákům vrátil těsný náskok při hře ve třech na obou stranách obránce David Svozil, v oslabení se pak přesnou ranou pod horní tyč prezentoval další bek Kryštof Janek. Domácí si bezpečný odstup do Cvočkařů udržovali až do konce. Hořovice skóre alespoň korigovaly prostřednictvím pohledných pokusů do šibenice. Sovičky triumfovaly 9:4 a po zápase mohly nad hlavy zvednout největší ze tří pohárů. 

Výsledky Final four extraligy dorostu:

DatumČasKoloDomácíHostéVýsledky
25.06.202212:00SemifináleIHC Night Birds PřerovIHC Devils Zlín8:2
25.06.202213:00SemifináleHC Cvočkaři HořoviceIHC Prague Rats4:2
25.06.202216:00O 3. místoIHC Devils ZlínIHC Prague Rats4:7
25.06.202217:30FináleIHC Night Birds PřerovHC Cvočkaři Hořovice9:4

Výsledky Final four mladších žáků:

DatumČasKoloDomácíHostéVýsledky
25.06.202210:00SemifináleIHC KANCI Uherský BrodIHC Prague Rats7:3
25.06.202211:00SemifináleIHC Dynamo PardubiceIHC Night Birds Přerov1:3
25.06.202214:00O 3. místoIHC Prague RatsIHC Dynamo Pardubice5:12
25.06.202215:00FináleIHC KANCI Uherský BrodIHC Night Birds Přerov7:6