Češky končí sedmé, v posledním zápase si pohrály s Itálií

Češky končí sedmé, v posledním zápase si pohrály s Itálií

Ženská reprezentace v posledním utkání na mistrovství světa bez problémů přehrála Itálii 4:1 a končí na sedmém místě. Italky se k ničemu zásadnímu za celý zápas nedostaly, naopak Češky měly šancí přehršel a klidně mohly svým soupeřkám nasázet desítku. Hlavní však je, že se jim za turnajem podařilo napsat zaslouženou vítěznou tečku.

Hned v začátku utkání o sedmou příčku se Češky uvedly dvěma velmi dobrými šancemi Lucie Novákové a Martiny Vonkové. Aktivita českého týmu přinesla také přesilovou hru, ta ale zůstala nevyužita a probouzet se začaly také Italky. Brzo si i ony zahrály přesilovku, ve které vstřelila Mara Faravelliová úvodní branku střetnutí.

Branka byla velkým šokem, Italky byly do té doby neškodné. Naštěstí další přesilovka Italek dopadla přesně opačně. Kateřina Mrázová šťastným zásahem vyrovnala a utkání začalo prakticky odznova. Hráčky v červeném byly opět aktivnější a Silvie Plucnarová neměla skoro žádnou práci. Klid přinesla dvě minuty před koncem dokonale přesnou ranou Kateřina Mrázová po přenechání od Michaely Jančové.

Druhý poločas načala přesilovka a zkraje Češky navýšily svůj náskok. Po souhře nejzkušenějších hráček – přihrávající Věry Pančákové a střílející Beáty Szelongové – to bylo 3:1. Sama česká kapitánka skórovala záhy, po asistenci od Dominiky Vopravilové se Věra Pančáková trefila krásně k vzdálenější tyči.

Ve druhém poločase hrály prakticky jen Češky. Itálie se nedokázala dostat ani z vlastní poloviny a posledních deset minut národní výběr kontroloval jednoznačný výsledek. Několik šancí si vytvořila Martina Vonková, ale v poslední chvíli vždy zasáhla gólmanka Bonaminová. Klidný zápas skončil výsledkem 4:1, ale gólových příležitostí měly české hokejistky na pět zápasů a je škoda, že jich neproměnily ještě víc.

Česká republika – Itálie 4:1 (2:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 12. Mrázová, 19. Mrázová (Jančová), 24. Szelongová (Pančáková), 25. Pančáková (Vopravilová) – 10. Raiaová (Faravelliová).

Česká republika: Plucnarová – Flachsová, Jančová, Mrázová, Nováková – Pipková, Szelongová, Vonková, Vopravilová – Knotková, Pančáková, Světinská, Vojtěchová.

Hodnocení trenéra Milana Žurka

„Zápas byl odehraný celkem slušně, ale skóre mělo být podstatně vyšší, kolem deseti gólů. Bohužel jsme opět doplatili na naši špatnou produktivitu. Řekli jsme si, že ať se stane cokoliv, musíme šlapat do poslední minuty. Hráli jsme na Italky agresivněji, protože jsme věděli, že nemají takovou kontrolu puku, což se nám vyplatilo. Co se tyče šampionátu, za první tři zápasy a ještě půlku se Spojenými státy se nemáme za co stydět. Potom se projevila únava hráček. Chtěl jsem medaili, i holky chtěly medaili. Musíme to brát jako realitu. Nechci holky hanět, ale v určitých momentech mi tam chybělo více agresivity.“

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej SK/CZ