Skvělým Češkám se medailový sen rozplynul ve třech minutách

Skvělým Češkám se medailový sen rozplynul ve třech minutách

Češky si o medaile nezahrají, ve čtvrtfinále je vyřadily silné Spojené státy americké. Krátký výpadek v prvním poločase rozhodl zápas, národní tým sice hru vyrovnal a zásluhou Kateřiny Flachsové a Beáty Szelongové se přiblížil i gólově, ale Američanky už vedení nepustily. České ženy si tak přes výborný výkon ve většině zápasu zahrají pouze o páté až osmé místo. V sobotu nastoupí v 15:10 k další bitvě s Francií.

Zápas se hrál od prvních vteřin ve velmi rychlém tempu, první šanci si připravila Američanka Santová. Ve čtvrté minutě puk po dorážce Novákové skotačil na brankové čáře a dokonce skončil v bráně, stalo se tak ale nejspíš po hvizdu rozhodčí. Jenže potom přišly hororové čtyři minuty pro český tým. V čase 5:41 vsítila přesnou střelou do růžku Courtney Ornerová první branku USA. Po patnácti vteřinách si Jessica Dunneová krásně vyměnila puk opět s Courtney Orneovou a bylo to už o dva. Další gól přidala záhy Leigh-Kayla Demintová. Milan Žurek si vyžádal oddechový čas, bohužel ani ten nepomohl. Češky se ani nenadály a v čase 8:19 Chelsi Wellsová překvapila Nenadálovou střelou na bližší tyč – 4:0.

Trenéři pak dali poprvé na turnaji šanci druhé brankářce Silvii Plucnarové a české holky se vydaly opět do boje. Pěknou šancí se prezentovala mladičká Michaela Jančová. Následně si Kateřina Flachsová krásně vyměnila puk s jmenovkyní Mrázovou a dobře vystřelila. Pohotová Groenová ale stihla zareagovat. V šestnácté minutě hrály Češky přesilovou hru, kterou po půl minutě využila Kateřina Flachsová. Puk odražený od zadního mantinelu dostala kolem tyčky do branky. Avšak za Američanky bleskově odpověděla Joy Garveyová, když i v souboji dokázala usměrnit puk za Silvii Plucnarovou.

Druhý poločas začaly české ženy výtečně. Dunneová faulovala Mrázovou a druhou početní výhodu využila Beáta Szelongová, naděje pro Česko stále žila. V pětadvacáté minutě hrály Američanky více než minutu dvojnásobnou početní výhodu, zásluhou skvěle chytající Plucnarové a obětavé obrany zůstal stav 2:5. V prostřední části druhého poločasu se Američankám dařilo šetřit čas a příliš zajímavého se toho na ploše nedělo.

Dvaatřicátá minuta znamenala třetí přesilovku pro český tým, faulovanou byla opět nejlepší česká střelkyně. Výhodu ale Češky nevyužily. Pět minut před koncem byla hodně přísně vyloučena Beáta Szelongová a národní tým se musel bránit. Na samém sklonku přesilovky vymyslela Santoová skvělou diagonální přihrávku a Jincy Dunneová vsítila šestou branku Spojených států. Přes velkou snahu už se českému celku nepodařilo se zápasem něco udělat a podlehl 2:6. Reprezentantky se však nemají za co stydět, předvedly vyrovnanou partii a jako vůbec první tým na turnaji dokázaly dát Američankám gól.

Spojené státy americké – Česká republika 6:2 (5:1, 1:1)

Branky a nahrávky:  6. Ornerová (Jincy Dunneová), 6. Ornerová (Jessica Dunneová), 8. Demintová (Jokojamaová), 9. Wellsová (Garveyová), 17. Garveyová, 37. Jincy Dunneová (Santová) – 16. Flachsová (Mrázová), 22. Szelongová (Vopravilová).

Česká republika: Nenadálová (10. Plucnarová) – Flachsová, Jančová, Mrázová, Nováková – Pipková, Szelongová, Vonková, Vopravilová – Knotková, Pančáková, Světinská, Vojtěchová.

Hodnocení trenéra Milana Žurka

„Začátek se nám vůbec nepovedl, do desáté minuty to bylo 4:0. Pak jsme už víceméně čekali, jestli se nám povede vstřelit nějaký gól, abychom hru trochu odvrátili zpátky. Sáhl jsem k vystřídání brankářek, což byl myslím dobrý tah, protože Silva si svoje vytrpěla a teď odchytala dobrý zápas. Podařilo se nám dát na 4:1, což holky trochu uklidnilo. Pořád jsem se jim snažil vštípit, že na tabuli vidím stav 0:0. To znamená, že dokud se neodpíská úplný konec zápasu, pořád se bude hrát. Holky šly opravdu celý zápas naplno a já jim nemůžu nic vyčítat.“