Velkolepá bitva se smolným koncem. Češky jdou ve čtvrtfinále na Ameriku

Velkolepá bitva se smolným koncem. Češky jdou ve čtvrtfinále na Ameriku

Strhující podívanou přineslo poslední utkání ve skupině D mezi domácími Francouzkami a Češkami. Národní tým zvládl zásluhou Kateřiny Mrázové s Lucií Novákovou otočit skóre, ale pak se totéž povedlo domácímu výběru a Češky se i přes řadu šancí do zápasu nevrátily. Prohrály 2:4 a ve čtvrtfinále je v pátek od 15:10 čeká soupeř z nejsilnějších – Spojené státy americké.

Zápas mezi domácí Francií a Českou republikou začal za bouřlivé atmosféry. Francouzští fanoušci měli početní převahu, ale český kotel s fanlídrem Lukášem Langerem byl hlasitější. V prvních minutách Česko podržela gólmanka Hanka Nenadálová, hlavně proti šancím Drici-Corbeilové. V páté minutě už ale byla krátká na střelu Delhon Bugardové k tyči. Pak zahrozila česká snajperka Mrázová, těsně mimo tečovala jednu ze střel Vonková. Tři minuty před koncem poločasu se Kateřina Mrázová pokusila o Granlundův trik a i když jí nevyšel, v čase 17:34 opět po vytáčce zpoza branky slavila úspěch a vyrovnání.

Druhý poločas začal pěkně svižně. Kateřina Mrázová se opět pokusila o výjezd zpoza brány a puk dorazila Luciea Nováková - 2:1! Jenže česká radost netrvala dlouho. O dvě minuty později ujela po špatné rozehrávce Fanny Benoitová a střelou do horního rohu srovnala misky vah. A to nebylo vše. V pětadvacáté minutě česká obrana opět zaspala a Marina Drici-Corbeilová roztáhla Nenadálovou a poslala puk mezi betony.

Po gólu se aktivita hráček v červených automaticky zvýšila a krásným průnikem se prezentovala Vonková, puk poskakoval po brankovišti, ale do branky se neskulil. Obrovskou šanci překazila Češkám Mousseauxová. Nováková tečovala střelu Flachsové a francouzská brankářka jen tak tak zasáhla. Necelých šest minut před koncem našlápla k parádní akci opět Mrázová. Přes obranu se prokousala až k Mosseauxové, ale zakončila pouze do její výstroje. Prakticky totožnou akci předvedla o minutu později.

Čtyři minuty před koncem si Češky vzaly time-out a nadechovaly se k finálnímu náporu, ale Aurone Gauthierová přidala čtvrtou francouzskou branku a naděje se začala pomalu vytrácet. Navíc přišlo přísné vyloučení. V poslední minutě reprezentantky Česka několikrát vážně ohrozily francouzskou branku, ale Mosseauxová odolávala. Když už byl gól doslova cítit ve vzduchu, siréna nemilosrdně ukončila utkání.

Francie – Česká republika 4:2 (1:1, 3:1)

Branky a nahrávky: 6. Benoitová (Marieová), 23. Benoitová, 26. Drici-Corbeilová, 36. Gauthierová (Drici-Corbeilová) – 18. Mrázová, 21. Nováková (Mrázová).

Česká republika: Nenadálová (Plucnarová) – Flachsová, Jančová, Mrázová, Nováková – Pančáková, Szelongová, Vonková, Vopravilová – Knotková, Pipková, Světinská, Vojtěchová.

Hodnocení trenéra Milana Žurka

„Byl to z naší strany perfektní zápas. Řekli jsme si do puntíku, co budeme hrát, a to naše holky hrály. Co jsem slyšel i z francouzské strany, bylo to utkání důstojné mistrovství světa. Měli jsme nejvyrovnanější skupinu, holky se postupně zlepšovaly a tohle byl aktuálně náš vrchol. Chtěli jsme mít do čtvrtfinále slabšího soupeře, mezi Amerikou a Španělskem je přece jenom rozdíl. Ale hodili jsme to za hlavu a holky jsem za výkon pochválil.“