Vzhůru do finále! Vypjatá bitva s domácí Itálií pro české barvy

Vzhůru do finále! Vypjatá bitva s domácí Itálií pro české barvy
autor fotografie: World Skate

V úvodu Češi zaskočili Itálii a nepustili soupeře do vedení. Ač Itálie dvakrát dokázala srovnat, český tým dvěma slepenými brankami překazil další snahy soupeře a po výsledku 6:2 směřuje do finále! V boji o zlato se jako soupeř postaví Kanada, která rovněž hledá přemožitele.

Jak už několikrát na letošním šampionátu, tak se českému týmu skvěle vyvedl nástup do zápasu. Obzvlášť důležitou první branku zápasu zaznamenal Patrik Šebek, kterého ve 2. minutě nenašel nikdo jiný než Marek Loskot. Čechům vyšel jak vstup do zápasu, tak i taktický tah, nasadit údernou českou čtveřici až jako druhou v pořadí.

Překvapená Itálie se do první příležitosti dostala až v 8. minutě. Tobia Vendrame v rychlosti šel do střely, které mířila do horního rohu. Brabec ale situaci pohlídal. Na druhé straně o minutu později Češi už skoro zvedali ruce, jenže po obkroužení Jakuba Bernada kolem branky kotouč prošel jen po brankové čáře.

Češi nadále tlačili na soupeře. Hezkou souhru první české čtverky zakončoval Školoud, jenž už si položil italského brankáře Maie, který ale v posledním okamžiku zvedl beton. Tempo hry rostlo a zase to byl Martin Fiala, jenž aktivní hrou zlobil soupeře.

Když Češi nevyužili nabídnutou početní výhodou, ze své šance srovnali Italové. Protiútok řešil Andrea Delfino pasem na Emenuela Banchera, který rychlou střelou z levého kruhu propálil Daniela Brabce.

Na odpověď se ale nečekalo dlouho. Netrvalo ani minutu a po ose Šebek-Loskot pokračovala kombinace na Petra Školouda a ten už tuto šanci zužitkoval, když Maie propálil kolem tyče. Vedení Češi zvládli udržet do konce poloviny, ač ještě pár vteřin před koncem po pasu Vendrameho puk skákal nebezpečně po Brabcově brankovišti.

Itálie nevyužila přesilovou hru, ale ve 25. minutě dokázala vyrovnat. Dva čeští hráči zůstali ležet, jenže sudí hru nechali běžet dál a Italové šli do přečíslení proti dvěma obráncům Česka. To využil přesnou střelou nad Brabcovo rameno Tobia Vendrame. Stav byl 2:2 a emoce ve hře neustále rostly.

Více ze hry ale měli Češi, kteří si zasloužili vedoucí branku. Poprvé na turnaji se prosadil Kamil Skácel, když si našel volný puk po střele Šebka a zametl jej za Maie. O minutu později přišel další a taky zlomový úder. Jakub Cik probruslil na střed italský brankář podruhé během jediné minuty inkasoval.

Závěr už Italové nezvládli. Dvě vyloučení jim překazili možnost, vrátit se zpět do hry, aby na 5:2 zvýšil Jakub Bernad, jenž v brankovišti baseballovým způsobem trefil neposedný kotouč. Při hře bez brankáře Itálie pošesté inkasovala, když Martin Fiala pohodlně dovezl puk do prázdné branky.

Po zaslouženém postupu Češi ve finále sehrají boj o zlaté medaile proti Kanadě.

Česko – Itálie 6:2 (2:1) 

Branky a nahrávky: 2. Šebek (Loskot), 16. Školoud (Loskot), 33. Skácel (Šebek), 34. Cik (Loskot), 38. Bernad, 40. Fiala (Chamrád) – 14. Banchero (Delfino), 25. Vendrame (Francon)

Česko: Brabec – Chamrád, Cik, Strýček, Bernad, Školoud, Skácel, Andrýsek, Šebek, Fiala, Loskot, Novák L., Novák J.

Itálie: Mai – Calore, Delfino, Ustignani, Ederle, Banchero, Vendrame, Campulla, Rossetto, Francon, Lettera, Mazzarol, Dal Ben