Napínavá bitva, ale se šťastným koncem! Česko porazilo Španělsko v prodloužení

Napínavá bitva, ale se šťastným koncem! Česko porazilo Španělsko v prodloužení
autor fotografie: World Skate

Trpělivá hra, ale i spousta šancí a drama až do poslední vteřiny. Češi sice otevřeli ve druhé polovině skóre, ale v poslední minutě druhé poloviny se Španělsku podařilo v prodloužení a při hře bez brankáře srovnat a dotáhnout zápas do prodloužení. Jenže netrvalo dlouho a Patrik Šebek rozhodl o výhře českého týmu, který si výsledkem zařídil první místo ve skupině A.

To co se povedlo českému týmu proti Kolumbii i Švýcarsku si dokázalo Španělsko pohlídat. V úvodu totiž Španělé drželi hru pod kontrolou a nepovolili českému týmu příležitost ke gólovému momentu. Hra byla v prvních dvaceti minutách velmi opatrná a žádný z týmů nechtěl inkasovat.

Nejvážnější šanci úvodní poloviny měl na hokejce Marek Loskot, kterého dlouhým stříleným pasem našel Patrik Šebek. Loskot si ale vylámal zuby na brankáři Španělska, který vytáhl parádní zákrok. Činit se ale musel i Daniel Brabec, který měl plné ruce práce po střele Romera a několika dalších dorážkách. Po dvaceti minutách zápasů tak stav byl stále bezbrankový.

To zlomil ve 22. minutě Jakub Bernad, jenž dostal prostor ke střele a taky čas zamířit. Na jeho svižnou ránu Gabriel Mora Manresa nestihl reagovat, ale pomohla mu tyč. Jenže nešťastný odraz od spoluhráče kotouč nasměroval zpět do branky a Bernad se mohl radovat – 1:0. Španělé ale ihned zvýšili otáčky a Brabec čelil Acuñovi, který přečíslení řešil střelou. Na druhé straně po přenechání od Cika prchal vpřed Fiala, ale brankář Manresa se vytáhl.

Oproti první polovině přibývalo šancí na obou stranách a hra se postupně více a více otevírala. Španělský brankář si musel poradit se Školoudem a taky Fialou. Češi se zase museli pozorně bránit proti nebezpečným výpadům rychlých Španělů, což se dlouho dařilo a dokonce pojistku mohl přidat Šebek. Dvě minuty před koncem druhé poloviny se dostal do samostatného úniku, ale Gabriel Mora Manresa udržel španělské naděje stále ve hře, když se mu povedlo zastavit rychlé zakončení Šebka.

Z následného protiútoku Španělska musel ale za záchrannou brzdu zatáhnout Aleš Chamrád, což sudí nepřehlédl a poprvé v zápase vylučoval. Španělé se rozestavěli kolem Brabcovi svatyně, odvolali brankáře a zkusili to v šesti. Na pravém kruhu si kotouč rovnal Marcos Daniel Perez Acuña, jenže poprvé Daniel Brabec vytlačil kotouč na tyč. Podruhé už to Acuña trefil – 1:1.

Prodloužení rychle vzali Češi za své a po sedmačtyřiceti vteřinách rozhodl o vítězi Patrik Šebek, který využil pasu Marka Loskota, jenž přes dva bránící hráče dokázal najít svého spoluhráče a na hranici brankoviště se tentokrát nemýlil – 2:1.

Česko – Španělsko 2:1 pr. (0:0, 1:1 - 1:0)

Branky a nahrávky: 22. Bernad (Cik), 41. Šebek (Loskot) – 40. Acuña (Tomàs)

Česko: Brabec – Chamrád, Cik, Strýček, Bernad, Školoud, Skácel, Andrýsek, Šebek, Fiala, Vyoral, Loskot, Novák L., Novák J.

Španělsko: Manresa G. – Díez D., Manresa M., Manresa E., Edo, Tomàs, Quiroga, Soriano, Romero, Tomas, Garrido, De Mirabó, Díez M., Cabrera, Acuña