Češky v poslední desetiminutovce otočily zápas s Kolumbií

Češky v poslední desetiminutovce otočily zápas s Kolumbií

Češky ve svém úvodním zápase mistrovství světa přehrály Kolumbii 6:3. Zápas nabídl zajímavou podívanou s dramatickým průběhem. Ještě jedenáct minut před koncem svěřenkyně trenéra Milana Žurka prohrávaly, nakonec se však vybičovaly k parádnímu výkonu v posledních minutách a otočily utkání. Na výhře má lví podíl Kateřina Mrázová, která zaznamenala pět bodů za hattrick a dvě brankové asistence.

Zápas mezi Kolumbií a Českou republikou začal pěkně zostra. Po deseti vteřinách hrálo Česko přesilovku, kterou rychle využila střelou zápěstím z vrcholu kruhu Kateřina Mrázová. Češky se však z vedení neradovaly dlouho. Ještě v první minutě srovnala po akci dvou na jednoho kolumbijská hráčka Mira-Quinterová. Kolumbijky poté byly v úvodní části aktivnější.

Ve třinácté minutě musela Nenadálová vytáhnout pohotový zákrok, aby udržela skóre vyrovnané. Při dorážce jí navíc pomohla tyč. O dvě minuty později ukázala svou sílu opět Kateřina Mrázová. V rohu převzala puk, vybruslila s ním mezi kruhy a taženou střelou podruhé pověsila puk do šibenice. Vstřelená branka dodala Češkám více klidu. Bohužel ne na dlouho. Necelou minutu před koncem prvního poločasu srovnala opět Mira-Quinterová.

Druhou část poločasu rozehrály Češky lépe. Vytvořily si několik dobrých střeleckých pozic, ale puk za záda Rayo-Buendiaové nedopravily. Aktivita však přinesla ovoce v podobě přesilové hry. Češky ale nabídnutou výhodu nevyužily a litovaly. V čase 28:23 po špatné rozehrávce utekla s pukem Ruiz-Lopézová a samostatnou akci zakončila úspěšnou střelou na vyrážečku.

Netrvalo to ale ani dvě minuty a bylo opět srovnáno. Nebyl u toho nikdo jiný než Mrázová. Protáhla se s pukem na vrchol kruhu, vyměnila si ho s Novákovou a vystřelila. Rayo-Buendiaová puk vyrazila do strany, kde číhala Lucie Nováková a za pomoci kolumbijské brankářky srovnala.

Poslední desetiminutovka se odehrávala v režii hokejistek v bílém. Kolumbijky s velkou porcí štěstí odvracely šance Jančové, Pančákové nebo opět Mrázové. Čtyři a půl minuty před koncem dostaly české hráčky opět možnost přesilové hry. Tentokrát ji bleskově využily. Beata Szelongová dostala zpoza branky dokonalou zadovku od Mrázové a vrátila puk za přesouvající se brankářku Kolumbie.

Kateřina Flachsová pak v osmatřicáté minutě zpečetila výhru českého národního týmu. Minutu před koncem zkusily Kolumbijky hru bez brankáře a umožnily tak Kateřině Mrázové dokončit její hattrick. Češky si tak do tabulky skupiny D připsaly první dva body za vítězství 6:3 nad výběrem Kolumbie.

Kolumbie – Česká republika 3:6 (2:2, 1:4)

Branky a nahrávky: 1. Mira-Quinterová (Parra-Montanová), 20. Mira-Quinterová, 29. Ruiz-Lópezová – 1. Mrázová (Flachsová), 15. Mrázová (Nováková), 30. Nováková (Mrázová), 36. Szelongová (Mrázová), 39. Flachsová (Jančová, Vopravilová), 40. Mrázová (Flachsová).

Česká republika: Nenadálová – Flachsová, Jančová, Mrázová, Nováková – Pančáková, Szelongová, Vonková, Vopravilová – Knotková, Pipková, Světinská, Vojtěchová.

Hodnocení trenéra Milana Žurka

„První polovina byla z naší strany strašná, protože jsme si nemohli zvyknout na povrch, různě jsme mixovali kolečka. Potom už holky předvedly individuální kvalitu. V příštím zápase se musíme vyvarovat chyb jednotlivců, hlavně od zkušených hráček. Chtěl bych poděkovat juniorům za vytvořenou atmosféru a doufám, že jim to s holkama oplatíme. Moc jim děkujeme.“