Dorostenci potřetí za sebou slaví titul mistra Evropy!

Dorostenci potřetí za sebou slaví titul mistra Evropy!
autor fotografie: Vanessa Zenobini

Poslední den šampionátu ve Švýcarsku měli dorostenci jediný úkol: porazit v odpoledním finále Itálii, aby mohli slavit zisk mistrovského titulu. A to nebyl pro ně vůbec žádný problém. Už během prvního poločasu nastříleli tři branky a bylo z toho vedení 3:0, na které Italové reagovat nedokázali. Sice dvě branky vstřelili, ale také dvě dostali a konečný výsledek zní 5:2. Dorost tak nadále sedí na trůnu pro mistra Evropy v inline hokeji. Gratulace!

Česko – Itálie 5:2 (3:0, 2:2)

Branky a nahrávky: 6. Janek (Pekař), 17. Svozil (Galnor), 17. Janek (Svozil), 25. Bohatý, 29. Pravda (Bohatý) – 28. Nespolo (Vellar), 34. Carli (Meconi)

Sestavy:

Česko: Trnka (Pospíšil) – Svozil, Pekař, Junger, Lempach, Bohatý, Lorenz – Galnor, Janek, Mozr, Pravda, Suchyňa, Jindrák, Paulus, Lochovský

Itálie: Riccardo (Andreoli) – Meconi, Quattrone, Montolli, Cortese, Grespan, Amici, Nespolo, Carli, Vellar, Matonti, Meconi, Bianchin, Zucca, Rossetto

V souboji o titul mistra Evropy rozhodli dorostenci o všem podstatném již v první půlce. V ní totiž Italům nasázeli tři branky a utvořili si tak náskok, který již nepustili. Ale popořadě. V šesté minutě šli tradičně aktivní Češi do vedení po šikovné teči Kryštofa Janka, který změnil dráhu střely Pekaře sice nepatrně, ale natolik efektivně, že Riccardo nestačil reagovat. Italové nehrozili směrem dopředu skoro vůbec, naopak národní tým hrál ve velké pohodě a povedená 17. minuta to jenom podtrhla. Nejprve David Svozil ukázal individuální dovednosti, vymíchal si všechny obránce a dostal se až do situace, kdy byl sám před brankářem. Ani tam nezaváhal a italský tým si musel vzít nutně oddechový čas. Jenže to se ukázalo jako neefektivní v momentě, kdy vyhráli Češi následné buly, Svozil ujel do tandemu 2 na 1 s Kryštofem Jankem, který třetím gólem ještě více srazil psychiku Italů.

Ve druhé polovině se toho moc dlouho neměnilo. Po brance Matyáše Bohatého v 25. minutě to bylo už o branky čtyři a u Itálie to na nějaký návrat do utkání nevypadalo. Prolomit nulu na kontě se jim povedlo v polovině 28. minuty. Alessandro Nespolose do toho na vrcholku kruhů v přesilové hře opřel a snížil na tříbrankový rozdíl. Neuplynula ale ani minuta a Italové zase ztráceli branky čtyři. Matěj Pravda sám rozjel brejk 2 na 1 a dokázal jej i úspěšně zakončit. Ačkoliv to zkusili Italové v závěru bez gólmana a zkusili se ještě dostat dorostencům pod kůži, vyjma branky Michelangela Carliho už více nedokázali a výhra 5:2 tak dává dorostencům titul mistra Evropy!