Cíle ženského výběru? Získat medaili, soudí trenérský štáb

Cíle ženského výběru? Získat medaili, soudí trenérský štáb

První týden světového šampionátu FIRS v Toulouse budou o cenné kovy bojovat vedle juniorů také české ženy. Poslední dva roky tým za moře neposílaly, teď jsou ale zase zpátky. Jejich cílem bude přejít čtvrtfinále – a pak sáhnout po některé z medailí. Hlavní trenér týmu Milan Žurek a jeho hrající asistentka Věra Pančáková, která nechyběla u úspěchů z let minulých, ovšem vědí, že otazníků před samotnými zápasy ještě zbývá celá řada.

U ženského týmu je tvorba kádru předpokládám obtížnější než u mužů a juniorů. Podle čeho jste hráčky vybírali?
Žurek: Letos probíhala po čtyři víkendy liga žen, na základě které se na konci udělal širší kádr hráček. Ten se potom zúžil do počtu 14 + 3, ze kterého se udělal konečný stav 12 + 2, který odjel na mistrovství světa.

Hrajou všechny lední hokej?
Žurek: Ano, na ženský inline hokej u nás bohužel není specializace. Máme i řadu reprezentantek z ledního hokeje, třeba Kateřinu Mrázovou, Kateřinu Flachsovou… Věra Pančáková je dlouholetý specialista na lední i inline hokej, ta bude nejen věkem oporou týmu. Dá se ale říct, že základ týmu letos tvoří hráčky Kladna.
Pančáková: Musely jsme si doplácet určitou částku a kvůli financím nám bohužel odřekly některé dobré hráčky, které jsou v inline hokeji už mistryněmi světa. Nesehnal se dostatek sponzorů.

Ženskou ligu jste letos obnovili po několika letech. Myslíte si, že se může chytnout?
Žurek: Starší ročníky se udržují a přicházejí mladší, takže dochází k určitému oživení a liga dostává novou tvář.
Pančáková: Myslím, že je to závislé na financích. Pokud se seženou peníze, holky to hrát budou, jinak ne. Rodiče jim táhnou už zimní sezónu…
Michal Papoušek (manažer týmu): Je to hodně o mladých hráčkách, které si ještě nevydělávají. Letos byla základna v Kutné Hoře a už jenom to dojíždění je pro ně docela obtížné.

Kdy jste se jako tým naposledy sešli před odjezdem na šampionát?
Žurek: Poslední víkend. Měli jsme tři tréninky a přátelský zápas s týmem první ligy. Čas jsme na to měli, ale už liga byla směřovaná určitým systémem, jak by se mělo hrát. Hráčky už věděly, co se po nich bude chtít, pokud se do nominace dostanou.

Co víte o síle soupeřů na mistrovství světa? Ve skupině máte Francii, Velkou Británii a Kolumbii.
Žurek: Protože se minulé dva roky nejelo, můžeme soudit jenom podle toho, co známe z minulosti. V naší skupině půjde hlavně o tu Francii, což je nevyzpytatelný soupeř a navíc hraje doma.
Pančáková: Někdy před dvěma, třemi lety jí odešlo hodně starších hráček. Ten tým šel nahoru, pak zase dolů, a teď nevíme, co nás čeká. Vždycky tam ale Francouzky měly specializované inline hokejistky, na kterých byl vidět správný pohyb i to ostatní. Prostě to uměly.
Žurek: Když na tom stojí dvanáct měsíců v roce, je to něco jiného, než když na to máš třeba dva a půl měsíce a jenom víkendy jednou za čtrnáct dnů. Navíc máme v kádru taky hráčky, které jedou poprvé.

Co říkáte na hřiště? Na délku padesát metrů, místo plexiskla jsou jen za brankami sítě…
Pančáková: Myslím, že naše síla je v tom, že hrajeme technický hokej na celou plochu. Na malé ploše je to o rychlosti, obratnosti a rychlých reakcích, kdežto český hokej je trochu víc taktický. Takže uvidíme, jak se s tím popasujeme.

Jaké jsou tedy vaše cíle a ambice?
Žurek: Vzhledem k tomu, jak probíhala příprava, chceme přivézt medaili. Jiný cíl nemáme.
Pančáková: Bude úspěch přejít přes čtvrtfinále, a pak je možné úplně všechno. Myslím, že Kolumbie a Británie by nám ve skupině neměly cestu nějak zkomplikovat, takže věřím, že do čtvrtfinále postoupíme. Pak na nás zbývá pravděpodobně Amerika nebo Španělsko.

Jak myslíte, že se mistrovství povede po té organizační stránce?
Pančáková: Už jsme tady ve Francii jednou byly na mistrovství světa a musím říct, že Francouzi na tom organizačně nejsou zrovna nejlíp. Bylo tam hodně změn, časových nepřesností… Už do toho jdeme s tím, že přijdou nějaké malinké chybičky. Ale to nás nesmí rozhodit.

Foto: www.svoboda.info