Medailové žně a zlatá mládež. Sezona 2019 je úspěšně za námi!

Medailové žně a zlatá mládež. Sezona 2019 je úspěšně za námi!
autor fotografie: ČOV / Tomáš Kříž

České reprezentace se na mezinárodních akcích opět činily. Největší akcí sezony byly jednoznačně World Roller Games v Barceloně, kde se ukázala kompletní světová špička v kategoriích mužů, žen a juniorů. Vrcholem pro kategorie U16 a U18 bylo mistrovství evropy, které se uskutečnilo v Asiagu a Roaně, kde zároveň proběhl letos i světový šampionát veteránů a masters.

World Roller Games (29.6.-14.7.2019)

MUŽI
Tým trenéra Martina Tvrzníka čekal těžký úkol. V Barceloně totiž národní tým obhajoval zlaté medaile, které v roce 2018 vybojoval na MS v Itálii. Češi zvládli těžkou základní skupinu a poradili si jak s Itálií a Kanadou, tak i s USA. Ve čtvrtfinále se následně úspěšně střetli ve federálním derby se Slovenskem. Semifinále už bylo opravdovou bitvou. Kanada totiž zaskočila český tým a brzy vedla o dvě branky. I podruhé ale nakonec Kanada odcházela ze zápasu s Českem poražena a ke kroku na vrchol už zbýval pouze poslední stupínek. V bitvě o zlato ale tým USA předvedl fantastický výkon, a tak Češi na krk navlékli stříbrné medaile.

ŽENY
V roce 2018 se vrátily na medailové pozice a ve finále nestačily na USA. V Barceloně chystaly odplatu. Základní skupinou Češky prošly hladce a postupně Velké Británii, Austrálii, Číně a Finsku nasypaly celkem 61 branek! Poměrně snadno si ve čtvrtfinále poradily i s Japonskem. První zkouška přišla v semifinále, kdy až v posledních minutách rozhodly o vítězství nad Itálií. Ve finále výběr trenéra Mikaela Pančáka čekal opět tým USA. Američanky ovšem znovu předvedly excelentní inline hokej a i rok 2019 patřil jim. Češky podruhé za sebou braly stříbro.

JUNIOŘI
Na WRG dorazila se silným výběrem juniorská reprezentace, která dva roky čekala na cenný kov. Skupinu E úspěšně otevřeli Češi duelem s Německem a poradili si taky s Austrálií. V boji o 1. místo ve skupině zvládli i boj s Kanadou. V play-off se jim jako první postavila Francie, jenže ani ta neuspěla. Semifinále bylo reprízou posledního zápasu ve skupině, kde Kanada podruhé kapitulovala. Na závěr juniorského turnaje tak přišel vysněný boj o zlato. To Češi také zvládli a po dvouletém čekání znovu vybojovali zlato!


Mistrovství evropy do 16 a 18 let (1.8.-4.8.2019)

U18
Česká osmnáctka se v týmu mohla opřít i na některé hráče, kteří vybojovali zlato na World Roller Games. Jiní zase před rokem zažili zlaté EURO v Lyonu. V Asiagu a Roaně tento výběr chtěl završit zlatý hattrick. Pod taktovkou Jiřího Suhrady tomu Češi šli napřed a ve skupině A zdolali Finsko, Velkou Británii a Francii. Čtvrtfinále bylo lahůdkou, když se silnému českému týmu postavila Belgie a poměrně snadno Češi zvládli i semifinále, když se podruhé utkali s Finskem. Na závěr osmnáctku čekalo Slovinsko. I tento duel ale zvládli a v Itálii završili zlatý hattrick!

U16
Šestnáctka si před rokem z Francie přivezla zlato. Na tento úspěch tak chtěla navázat i v roce 2019. A stejně jako starší reprezentace pokračovala na vítězné šňůře. Belgie, Slovinsko, Francie a Švýcarsko. Tyto týmy na Čechy ve skupině nestačily, a tak přišlo na řadu rovnou semifinále. V něm si Češi poradili i podruhé na šampionátu se Švýcarskem, a stejně tak zvládli i poslední zápas na turnaji. Obhajobu zlata završili vítězstvím nad Francií.


Masters & Veterans World Cup (10.-15.6.2019)

MASTERS

Výběr Masters neměl v Itálii k dispozici tak silný mančaft jako před rokem na domácím šampionátu. Základní skupinu ale dokázal ovládnout, když si poradil i s domácí reprezentací. Čtvrtfinále prošli Češi také vítězně, když zdolali Slovinsko. Nad jejich síly byl ale tým USA v dalším vyřazovacím kole. V zápase o bronz se Češi podruhé postavili proti domácím, ovšem tento zápas už jim nevyšel, a tak skončili na nepopulární 4. příčce.

VETERANS

Čeští veteráni obhajovali opět zlato, které vybojovali v roce 2018 v Novém Jičíně. Skupinu stejně jako jejich mladší kolegové prošli bez zaváhání. Postupně porazili Austrálii, Velkou Británii a také Kanadu. Ve čtvrtfinále Češi přešli přes Německo a v boji o finále je čekalo Slovensko. Vyrovnaná bitva se rozhodovala až v samostatných nájezdech, které česká parta dokázala zvládnout. K obhajobě tak nebylo daleko. O zlato si to Češi rozdali s Francií a byli opět úspěšní. Kategorii Veterans tak vládnou i v roce 2019!