Reprezentace do osmnácti let nadělila soupeřům dva dvouciferné výsledky a je ve finále ME

Reprezentace do osmnácti let nadělila soupeřům dva dvouciferné výsledky a je ve finále ME

Česká osmnáctka zahájila předposlední den šampionátu velmi brzy. Již v 8:30 měla na programu čtvrtfinálové klání proti Belgii. Rozhodující zápas mezi úspěchem a neúspěchem byl rozhodnuto po první polovině, kdy Češi nastříleli jedenáct branek. Ve druhé části přidali dalších sedm a lehce dokráčeli do večerního semifinále. Zde narazilo mužstvo Jiřího Suhrady na výběr Finska a opět z toho byl dvouciferný výsledek. Češi vyhráli vysoko 10:1 a ve finále se střetnou se Slovinskem.

Česko - Belgie 18:2 (11:2, 7:0)

Branky a nahrávky: 2. Chludil (Hrazdira), 5. Ambrož (Havelka), 9. Chludil (Paleček), 12. Chludil, 15. Ryšavý, 16. Havelka (Ambrož), 16. Hanák (Bachánek), 18. Bachánek (Hanák), 18. Hrazdira (Chludil), 19. Adamec (Ambrož), 20. Bachánek (Hanák), 23. Hanák (Bachánek), 26. Havelka (Ambrož), 28. Strnádek (Hrazdira), 29. Ambrož (Adamec), 29. Hanák (Ryšavý), 29. Hrazdira (Chludil), 35. Strnádek (Chludil) – 8. Vandercamme, 12. Al Bin (Pielquin).

Sestavy:

Česko: Nowak (Hamrla) – Adamec, Ambrož, Havelka, Strnádek, Paleček, Hanák, Kleniar, Ryšavý, Hrazdira, Bachánek, Chludil, Němec

Belgie: Dandois (Desseilles) – Leber, Blomme, Al Bin, Pielquin, Van Durme, Vandercamme, Vandezande, Borgonjon, Niclaes, Palinckx, Van Tooren.

Češi otevřeli skóre na konci druhé minuty, kdy Lukáš Chludil zasunul puk u pravé tyče do poloprázdné brány. Druhá branka padla o tři minuty později. Zdeněk Ambrož byl nejblíž odraženému kotouči, který bekhendem bez problému klidil do sítě. Belgie snížila zásluhou Viviana Vandercamma, který prostřelil Nowaka pod vyrážečkou. Češi odpověděli brankou ve vlastní oslabení, to se trefil Lukáš Chludil. Ve dvanácté minutě přišly dvě branky v krátkém sledu. Nejdříve se prosadil Lukáš Chludil, na druhé straně Victor Al Bin. Mezi patnáctou a osmnáctou minutou se Česku podařilo skórovat pětkrát. Postupně se trefil Martin ryšavý, Tomáš Havelka, Tomáš Hanák, Adam Bachánek a Richard Hrazdira. Do konce první poloviny se povedlo skórovat ještě Andreji Adamcovi a Adamu Bachánkovi. Češi si tak odnesli z první části vedení 11:2 a nikdo nepochyboval o postupu do semifinále.

Druhý poločas pokračoval ve stejném duchu. Po dvou minutách hry se prosadil Tomáš Hanák, který z pravého kruhu vystřelil do horních pater brány a překonal ležícího brankáře. Další branku vsítil Tomáš Havelka, který stál na správném místě ve správný čas a poslal puk do prázdné brány. V čase 27:13 přidal další gól Matěj Strnádek. Ve stejné minutě se stačil prosadit Zdeněk Ambrož, Tomáš Hanák a Richard Hrazdira. Tečku za střeleckým účtem obstaral Matěj Strnádek, který procpal svou střelu na přední tyči do brány. Poslední slovo mohli mít Belgičané, ale nařízené trestné střílení vychytal skvěle Nowak.

Česko - Finsko 10:1 (6:1, 4:0)

Branky a nahrávky: 4. Hanák, 5. Chludil, 6. Bachánek (Ryšavý), 11. Paleček (Strnádek), 14. Bachánek, 15. Chludil, 22. Chludil (Hrazdira), 24. Hanák (Bachánek), 30. Hanák (Ryšavý), 37. Bachánek – 5. Tuomela (Pulakka).

Sestavy:

Česko: Hamrla (26. Nowak) – Adamec, Ambrož, Havlík, Strnádek, Paleček, Hanák, Kleniar, Ryšavý, Hrazdira, Bachánek, Chludil, Němec.

Finsko: Uosukainen (15. Heikkilä) – Lehtinen, Nevalainen, Tuomela, Pulakka, Salo, Olli-Oskari, Kymäläienen, Ojala, Tiisanoja.

Češi se dostali do úvodního vedení ve čtvrté minutě. Na levé straně ujel finské obraně Tomáš Hanák a z kruhu zakončil pod rukou brankáře přesně k zadní tyči. O minutu bylo mezi českými fanoušky ještě veseleji, když si pas Lukáše Chludila přes brankoviště srazil od brány jeden z Finů. Seveřané se ozvali na konci páté minuty, to se prosadil Mikko Tuomela. Češi přispěchali s rychlou odpovědí. Ryšavý předal vybojovaný puk na střed hřiště, kde byl připraven se zakončením Adam Bachánek.  Další branka přišla až po polovině první části. Adam Palečka využil volného prostoru před brankou a střelou zápěstím našel skulinu mezi betony brankáře. O tři minuty později se radoval ze vstřelené branky Adam Bachánek, který využil své rychlosti a puk procpal pod pravou rukou brankáře. O 30 vteřin později přidal šestou branku Česka Lukáš Chludil a vyhnal finského brankáře na střídačku.

Gólové hody pokračovaly i ve druhé části. Hrazdirou střelu brankář ramenem vyrazil do svého brankoviště a než stihl puk dostat pod své chrániče, tak jej posunul do branky Lukáš Chludil. O dvě minuty později už činil rozdíl sedm branek. Bachánek našel na pravém kruhu Tomáše Hanáka, jenž přesnou střelou na přední tyč překonal brankáře. Do semifinále naskočil i druhý český brankář - Antonín Nowak, jenž dostal příležitost chytat od 26. minuty. Čeští hokejisté si byli vědomi svého náskoku a začali vymýšlet pohledné kombinace. Jednu z nich dokázal přetavit v devátou branku Tomáš Hanák. Tečku za semifinále udělal Adam Bachánek, který tak zkompletoval hattrick. Češi tak bez větších problému postoupili do finále, kde je čeká Slovinsko.