Šestnáctka přehrála dvakrát Švýcarsko a slaví postup do finále

Šestnáctka přehrála dvakrát Švýcarsko a slaví postup do finále

Česká reprezentace do šestnácti let odehrála v sobotu poslední utkání proti Švýcarsku. Utkání bylo dlouho výsledkově velmi těsné, ale čtvrtá branka odrazila nápor Švýcaru a Češi si došli pro výhru 6:2. Slavit však mohlo i Švýcarsko, jelikož díky lepšímu skóre proklouzlo do semifinále, kde opět narazilo na Česko. V tom si Češi vybojovali náskok o tři branky, ale soupeř se ve druhé části hry dostal na dostřel. Vyrovnání ale svěřenci Jiřího Suhrady nedopustili a vyhráli 5:2. V nedělním finále tak vyzvou od 15:00 Francii.

Švýcarsko - Česko 2:6 (2:5, 0:1)

Branky a nahrávky: 12. Schriber (Sopa), 15. Schriber (Bay) – 3. Šimek (Kuchař), 5. Koudelka (Plos), 13. Kuchař (Šimek), 17. Koudelka (Macas), 20. Helikar, 27. Koudelka (Macas).

Sestavy:

Švýcarsko: Dueggelin (22. Knuchel) – Ramuz, Sopa, Bay, Kraettli, W. Von Rohr, Hinder, Widmer, Peter, Schriber, Greuter, L. Von Rohr, Villiger.

Česko: Málek (Chlouda) – Helikar (A), Plos (C), Abazaj, Zapletal, Kuchař, Šimek, Macas, Koudelka, Ramert (A), Gerych, Hanák, Svozil.

Skóre otevřel na konci třetí minuty Pavel Šimek, když přesně zamířil svou střelu zápěstím na vzdálenější tyč. Za chvíli to bylo už o dvě branky, když přesně mezi betony zamířil Jakub Koudelka. Švýcaři snížili po polovině první části, když přehodil překonaného Málka Lou Schriber. Češi odpověděli třetí brankou, o kterou se postaral po svižné kombinaci Jakub Kuchař. Poslední branku Švýcarska obstaral pět a půl minuty před koncem Lou Schriber, jenž tak zaznamenal druhý gól v utkání. Češi nenechali nic náhodě a vybojovali si znovu dvoubrankové vedení. Macas vyslal puk na bránu, před kterou kotouč šikovně tečoval Jakub Koudelka a nasměroval puk do branky. Dvě vteřiny před koncem první části padla branka, která se moc často nevidí. Jan Helikar vystřelil od vlastní brány a puk zastavila až síť za brankářem Švýcarska.

Poslední gól v zápase padl v 27. minutě. Matyáš Macas skvělou přihrávkou našel Jakuba Koudelku, jenž v jednoduché pozici uklidil puk do branky. Utkání mohli Švýcaři zdramatizovat deset minut před koncem, ale Villier svůj únik nezakončil ideálně. Na druhé straně se tečoval přihrávku Helikara Koudelka, ale puk zamířil pouze na tyč. Skóre se neměnilo ani po přesilové hře Česka, když si šel odpykat dvouminutový trest za sekání Liam Sopa. V úplném závěru mohl Jan Helikar zopakovat svůj gól z první části. Ale Knuchel tentokrát střelu stačil vyrazit a pokryl i následné dorážky.

Česko - Švýcarsko (2:0, 3:2)

Branky a nahrávky: 1. Helikar, 5. Koudelka (Plos), 25. Plos (Helikar), 31. Plos (Koudelka), 33. Koudelka (Macas) – 29. Villiger, 30. Greuter (Widmer)

Sestavy:

Česko: Málek (Chlouda) – Helikar (A), Plos (C), Abazaj, Zapletal, Kuchař, Šimek, Macas, Koudelka, Ramert (A), Gerych, Hanák, Svozil.

Švýcarsko: Knuchel (Dueggelin) – Ramuz, Sopa, Bay, Kraettli, W. Von Rohr, Hinder, Widmer, Peter, Schriber, Greuter, L. Von Rohr, Villiger.

Češi vstoupili do semifinále nejlepším možným způsobem. Již v první minutě totiž poslal českou družinu po rychlém průniku Jan Helikar. Za nedlouho bylo ještě veseleji, když se střelou na přední tyč prosadil Jakub Koudelka. Koudelka mohl přidat i třetí branku, jenže u levé tyčky netrefil poloprázdnou bránu.  Na začátku 12. minuty byl vyloučen Ramert a dvě minuty za podrážení, ale česká obrana s Málkem v čele oslabení zvládla skvěle. Češi byli směrem do útoku aktivnějším týmem, ale skóre se do konce první části nezměnilo.

Třetí branka Česka padla v přesilové hře. Lukáš Plos si udělal dva kroky do pravého mantinelu a přesnou střelou na přední tyč překonal švýcarského brankáře. Švýcaři po inkasované brance zvýšili tempo a dočkali se první branky v utkání. Marc Villiger vyhrál vhazování ve středu hřiště, vydal se do útoku a střelou trefil tyč, od které proskákal puk až za brankovou čáru. O minutu později už to bylo pouze o jednu branku. Noah Greuter objel obránce, vyjel si na vrchol levého kruhu a nechytatelně vypálil pod horní tyč. Druhá inkasovaná branka nabudila Čechy, kteří se rychle prosadili. Koudelka zavezl puk do útočného pásma, který poslal na druhou stranu, kde byl připravený s pohotovým zakončením Lukáš Plos. Poslední branka utkání padla v další české přesilové hře. Plos poslal puk na levý kruh, odkud pálil Macas. Brankář střelu vyrazil před sebe a na dorážku Jakuba Koudelky neměl nárok. Češi mohli po skončení utkání slavit postup do finále, kde si zahrají proti Francii.