Kvalita extraligy je lepší než v zahraničí, myslí si čerstvý mistr Daniel Brabec

Kvalita extraligy je lepší než v zahraničí, myslí si čerstvý mistr Daniel Brabec

Podruhé během tří sezón pozvedl gólman Daniel Brabec nad hlavu pohár pro vítěze extraligy. A stejně jako před dvěma lety, i nyní pomohl Slavii přesvědčivým výkonem ve finále proti Olomouci. Příliš času na oslavy a odpočinek ale nemá. Už za pár dní totiž s národním mužstvem odcestuje na mistrovství světa organizace FIRS do Francie.

Po dvou letech slavíte opět titul mistra republiky. Dají se tyto dva zážitky srovnat?
Bylo to hodně podobné. Letos jsme to měli ale přeci jen o něco těžší. Brno ve čtvrtfinále bylo neskutečné a zápas s Berounem byl na vlásku. Myslím si, že byl trochu unavenější. Ale vážíme si toho stejně, bylo tu super.

Opět se u vás potvrdilo, tak jako loni s Brnem, že semifinále bývá mnohem napínavější než finále. Vnímáte to tak?
Brno mělo minulý rok nejlepší mužstvo a letos znovu dokazovalo svou sílu. Měli jsme více štěstí. Všechna čtyři mužstva, která letos na Final Four byla, plus Brno, byla velice kvalitní. Rozdíly byly minimální.

Nebylo přeci jen Brno o něco slabší ve srovnání s minulým ročníkem? Chyběli mu někteří klíčoví hráči...
Chyběli jim Šimo se Šebkem, ale není to takový rozdíl. Beroun jsme porazili bez Šinágla, teď i s ním. Hra by byla asi trošku jiná, ale nemyslím si, že by to byl markantní rozdíl.

Vraťme se na začátek sezóny, který jste zahájili dvěma kontumacemi. Srazila vás tato nepříjemnost? Neříkali jste si potom třeba, že už je vám jedno, ze kterého místa postoupíte?  
Do poslední chvíle jsme bojovali o první místo. Ale nás to baví, hrajeme to pro radost. I když jsme byli třetí, pořád jsme věděli, že máme šanci vyhrát. Tým jsme na to měli, takže žádné stresy nebyly.

Myslíte si, že se kvalita extraligy rok od roku zvyšuje?
To je složitá otázka. Týmy jsou poslední dva, tři roky docela podobné, takže ta síla tam zůstává. Hráči jsou starší, mladí nabírají zkušenosti. Nevím, jestli je to lepší, ale kvalita je stále obrovská. Lepší než v zahraničí.

Mají někde v extralize srovnatelné fanoušky s těmi, které máte vy na Slavii?
To určitě ne, máme nejlepší fanoušky. Chodí sem plný fanklub, řvou celý zápas. Hraje se při tom úplně jinak, než když je tu divadlo. Je to paráda, chci jim moc poděkovat.

V semifinále jste se utkal s Romanem Handlem, po kterém jste lonipřevzal místo jedničky v reprezentaci. Jaký spolu máte vztah?
S Romanem máme super vztah. Neříkám, že jsme nejlepší kamarádi, ale respektujeme se a dokážeme se úplně v pohodě bavit. Musím říct, že je to příjemný člověk.

Dá se říct, že vám seniorská reprezentace hned od začátku sedla? 
Začal jsem se postupně zvedat od chvíle, kdy jsem začal hrát za muže. Potom to šlo tak nějak samo. Kluci mi hrozně moc pomáhají, trénujeme skoro každý den v týdnu. Zvedáme se díky tomu všichni, je to vidět. Jsem rád, že mohu být ve Slavii.

Za pár dní startuje mistrovství světa organizace FIRS. Jaké jsou vaše cíle? Myslíte na obhajobu?
Zlato by bylo super, protože na to máme, stejně jako každý rok. Minulý rok jsme vyhráli, tak by se dalo říct, že jsme favoriti. Ale Švédsko a Spojené státy, které máme ve slupině, plus Kanada nebo Švýcarsko, všichni mohou překvapit. Jsou to všechno vyrovnané týmy, takže to bude dřina. Určitě budeme chtít medaili a byli bychom s ní spokojení.

Jaký bude váš následující program, ještě než se vydáte na mistrovství?
Budu mít volno až do 3. července, kdy máme trénink v Berouně. O den později odlétáme do Francie. Ostatní budou chvíli odpočívat a koncem července na to vlétnou se svými kluby na ledě. Takže si zpestřili léto. Je super vyhrát tuhle ligu. 

Foto: Petr Kraus