Obhajoba nevyšla. Češi poprvé v turnaji zaváhali, ve finále podlehli USA

autor fotografie: ČOV / Tomáš Kříž

Repríza boje o první místo skupiny A ve finále mezi Českem a USA. To byl vrchol inline hokejového turnaje na World Roller Games 2019. Zápas o zlato měl ale tentokrát jiný scénář, když Češi ztroskotali v koncovce a nedokázali najít cestu přes Maczynského. Naopak Američanům stačilo dvakrát překonat i tak vynikajícího Frodla a přidat gól do prázdné branky.

Aktivnější byly už od úvodu zápasu Američané. Zásadní problém ale měly s českým brankářem Dominikem Frodlem, který od prvních minut vystavěl ve svém brankovišti zeď. Zuby si na něm vylámal Cadiz a po něm i Fox. Jenže Frodl jim byl doslova postrachem. Tým USA udával tempo, DiMartino ale také neuspěl. Češi se snažili o účelnou hru a z minima chtěli vytěžit maximum.  

Největší česká šance přišla až pár vteřin před koncem první poloviny. Bernad našel Zbořila před Maczynského brankou, jenže ten nedokázala dostat kotouč za jeho záda. Poté se dostal do příležitosti i sám Bernad, jenže ani jemu se nerozhodný výsledek první poloviny zlomit nepovedlo. Po dvaceti minutách tak byl stav zápasu 0:0.

Ve 24. minutě Američané poprvé skórovali. Peter Di Martino prošel před Frodla, naznačil mu a poté poslal kotouč mezi jeho betony. Češi se stále nemohli dostat do tempa a něco jim ve hře scházelo. Držet je nadále musel brankář, který se bleskově přesunul k tyči a zamezil ve skórování Kettlerovi.

S přibývajícím časem začal český tým zvyšovat obrátky. V americkém brankovišti dokonce poskakoval kotouč, když se Maczynski dostal mimo něj, ale zastoupili jej spoluhráči, kteří obrovskou příležitost odvrátili. O pár okamžiků později sehrál dobrou akci Rubeš s Bernadem, jenže ani jim se srovnat nepodařilo.

Individuálně se proti přesile před brankou pokoušel prosadit Chamrád a v pádu dokázal zakončit. Jeho představení ale zastavil Maczynski vyrážečkou. Větší vzrušení v hale přišlo, když se stahovačkou Bernad zbavil soupeře a střílel. Americký brankář už byl překonán, ale znovu se jeho týmu podařilo udržet kotouč před brankovou čárou.

Pozorný musel být stále i Dominik Frodl. Jose Cadiz už zakončoval před jeho brankou, ale Frodl opět zazářil. Na další akci už ale nestačil. Peter Joseph Kavaya tři minuty před koncem využil v přečíslení pasu od Pascalliho a bylo to o dvě branky. V závěru do toho Češi vložili všechny síly a zkusili to bez brankáře. Kafkova střela ale do sítě neprošla přes Maczynského, který zlikvidoval i dorážku.

Skóre uzavřel gólem do prázdné branky William Joseph Pascalli a na americké střídačce mohla vypuknout zlatá radost. Češi si z Barcelony odváží stříbro.

Česko – USA 0:3 (0:1)

Branky a nahrávky: 24. Dimartino (Fox), 37. Kavaya (Pascalli), 40. Pascalli.

Česko: Frodl – Chamrád, Gremlica, Cik, Zbořil, Strýček, Bernad, Šebek, Kafka, Malý, Fiala, Rubeš, Loskot, Přibyl, Kuťák.

USA: Maczynski – Kavaya, Noe, Fox, Sigmund, Kraft, Kettler, Schiavo, Dimartino, Burnettm Cadiz, Pascalli, Combs.