Česká děvčata opět stříbrná, ve finále nestačila na USA

autor fotografie: Lukáš Kratochvíl

Stejně jako před rokem se proti sobě ve finále ženského šampionátu postavily týmy USA a Česka. Po odvetě prahnoucí Češky ale na své soupeřky nestačily a zůstávají stříbrné. V polovině vedly Američanky 1:0, na což navázaly ve druhé půli a vypracovaly si tříbrankové vedení. Snížení sice přišlo, ale k obratu to nestačilo.

Oba týmy do zápasu vstoupily velmi aktivně a už od prvních minut se rodily gólové příležitosti na obou stranách. Jako první se před Škodovou propracovala Kunichikaová a česká brankářka musela tuto situaci ihned řešit. Na druhé straně šla aktivně do útoku Mlýnková, ovšem i Rackleffová zasáhla. Následně zlikvidovala i nebezpečnou střelu Pipkové.

Šance střídala šanci a česká brankářka zase musela řešit nepříjemnosti. Pořádně ji prověřila Sandersová, kterou před americkou brankou napodobila Mrázová. Ani jedné se ale gólový účet zápasu otevřít nepovedlo. Nevyšlo to ani Mlýnkové, která dorážela svou střelu a Flachsové, která mířila na Rackleffovou z obou stran.

Průnik Mrázové poněkolikáté zaměstnal americkou obranu, brankářce ale nejvíce zatrnulo, když její spoluhráčky nepřesně rozehrávaly a kotouč se vrátil do jejího brankoviště. Na branku se ale stále čekalo a nezměnila to ani Čajanová, která prošla středem pole a její ránu obětavě srazila protihráčka. S lepší střelou poté přišla Flachsová, jenže Rackleffová držela svůj tým.

Nebezpečné začali znovu být i Američanky. Nejprve zvonila tyč. A když se otevřel prostor Veharantaové před českou brankou, mohlo být zle, ale přestřelila. To ale o pár okamžiků později napravila napravila Jennifer Rose Friedmanová, který střílela z dálky a česká brankářka pravděpodobně neviděla, a tak kotouč zapadnul za její záda.

Do druhé půle vstoupily Češky s odhodláním a také zvýšenou aktivitou. Kaltounková střílela a poté se znovu tlačila do branky, americká brankářka jí ale zastavila. Následně Čajanová našla volnou Mlýnkovou mezi kruhy, ovšem ta trefila nachystanou Rackleffovou a v opakovaném souboji znovu kralovala americká brankářka.

Co se nedařilo českému týmu, vyšlo Američankám. Kyla Elizabeth Sandersonová našlápla po levé straně, z kruhu vyslal svižnou ránu a tu zastavila až síť. Následně tým USA zasadil i třetí úder. Před Peslarovou zůstala osamocená Sandersonová, která dodala jistotu svému týmu a z bezprostřední blízkosti nezaváhala. Snížit mohla Mrázová, kterou dobře našla Mlýnková, ale ani tato šance gólovou radost nepřinesla.

Ve 31. minutě to poprvé vyšlo. Kateřina Mrázová konečně dostal kousek prostoru, aby mohla vyslat svou tvrdou střelu a tentokrát Rackleffová neměla šanci. Okamžitě se na to snažila zareagovat Veharantaová, která se dostala do dvou šancí. Peslarová ale podržela svůj tým. Lépe mohlo být, když se v signalizované výhodě dostala Flachsová před branku USA, jenže koncovka jí nevyšla.

USA – Česko 3:1 (1:0)

Branky a nahrávky:19. Friedmanová (Yokoyamaová), 24. Sandersová (Yokoyamaová), 26. Sandersová (Eraová) – 31. Mrázová (Mlýnková)

USA: Rackleffová – Yokoyamaová, Veharantaová, Bierová, Friedmanová, Sandersová, Kunichikaová, Sinningová, Custisová, Mcnamaraová, Gianninoová, Poguová, Cashnerová, Eraová, Furiaová.

Česko: Škodová (21. Peslarová) – Flachsová, Mazancová, Kovářová, Pipková, Jančová, Vopravilová, Mrázová, Erbenová, Veselá, Čajanová, Jůzková, Mlýnková, Kaltounková.

13.07.2019 20:00| Finále
USA
USA
Česká republika
3:1
Česká republika
Přesilové hry: -:- | PPG: -:- | SHG: -:-