Češky zvládly i nepříjemné Finsko a vyhrály svoji skupinu!

Češky zvládly i nepříjemné Finsko a vyhrály svoji skupinu!
autor fotografie: Lukáš Kratochvíl

Nejtěžší soupeř na konec, to bylo pro český výběr žen utkání s Finskem. A opravdu to nebyl jednoduchý zápas, Češky poprvé v turnaji prohrávaly, situace se ale nezalekly a zodpovědným výkonem dovedly zápas k vítězství 8:2!

Češky začaly ideálně, hned z první akce totiž vstřelily vedoucí branku! Mrázová dostala puk na útočnou polovinu a Čajanová byla před brankou akorát včas, aby její nahrávku využila – 1:0. Jenže rychle přišlo vyrovnání. Rajahuhtaov á obrala o puk Vopravilovou a namířila si to přímo před Peslarovou, kterou překonala parádním bekhendovým zakončením pod břevno.

A to nebylo všechno, už o 29 sekund později, stále ještě ve třetí minutě, šly Finky do vedení, když Marisa Klemolaová dokonale využila svůj únik, a i se štěstím překonala Peslarovou podruhé. Viditelně otřesené Češky se pak několik minut dostávaly zpět do tempa, hodně je zbrzdila i hra v oslabení, kterou ale zvládly bez úhony.

Vyrovnání obstarala na začátku 12. minuty Mazancová, která napřáhla ke střele z dálky a puk s odrazem o tyč skončil za Koivistoovou. A o minutu později už šly Češky zpět do vedení, Mlýnková v situaci 3 na 2 posunula puk na pravou stranu Mrázové, která byla v ostrém úhlu, ale i tak si dokázala poradit – 3:2! Důležitý gól pak přidala znovu Mazancová, která tentokrát měla snadnější práci, když na brankovišti dorážela do prázdné branky puk po akci Pikové. Do přestávky si tak český výběr odnesl dvoubrankové vedení a potřebný klid.

Úvodní minuty druhé půle přinesly opatrnější hokej, Češky už nechtěly pustit soupeřky do žádných laciných šancí, a to se jim dařilo. A ve 27. minutě pak dokonce ještě navýšily svůj náskok, když se šikovně prosadila Jůzková, která z pravé strany překonala Aholaovou – 5:2. Ještě veselejší to pak bylo ve 32. minutě. Zatímco Finky se do téměř žádných nebezpečných situací nedostávaly, Mrázová dokázala dokonale potrestat zaváhání obrany soupeře a zvýšila na rozdíl čtyř gólů.

To české hráčky povzbudilo a najednou jich bylo plné hřiště, Mlýnková ale ve svých šancích dvakrát neuspěla, nakonec se ale radovala ve 39. minutě, když který bekhendovým blafákem zakončila parádní gólovou akci. Úplně poslední branku zápasu ale obstarala pouhých šest sekund před koncem zápasu, kdy se prosadila podruhé a upravila na konečných 8:2.

Branky a nahrávky: 1. Čajanová (Mrázová), 14. Mazancová (Erbenová), 15. Mrázová (Mlýnková), 17. Mazancová (Pipková), 27. Jůzková (Kaltounková), 32. Mrázová, 39. Mlýnková (Erbenová), 40. Mlýnková (Mrázová) – 3. Rajahuhtaová, 3. Ma. Klemolaová (Mi. Klemolaová)

Sestavy

Česko: Peslarová (21. Škodová) – Erbenová, Flachsová, Jančová, Kovářová, Mazancová, Pipková – Jůzková, Kaltounková, Mlýnková, Mrázová, Čajanová, Vopravilová, Veselá.

Finsko: Koivistoová (21. Aholaová) – Udehová, Tuomanenová, Klemolaová Ma., Vaattovaaraová, Karppinenová, Heikuriová, Rajahuhtaová, Tuominenová, Klemolaová Mi., Ahvensalmiová, Parviainenová, Tapaniová.


09.07.2019 15:30| 4.kolo
Česká republika
Česká republika
Finsko
8:2
Finsko
Přesilové hry: -:- | PPG: -:- | SHG: -:-