Medailový sen je pryč. Národní tým ztratil čtvrtfinále s Kanadou v nájezdech

Medailový sen je pryč. Národní tým ztratil čtvrtfinále s Kanadou v nájezdech

Čtvrtfinálový den přinesl českým hokejistům na MS IIHF v Pardubicích obrovský smutek. Přestože zápas s Kanadou měli dobře rozehraný, stejně jako loni ho nedotáhli do vítězného konce. I vlivem fatálního zkratu rozhodčích později prohráli v nájezdech a o medaile si nezahrají už potřetí v řadě. V pátek od 18 hodin nastoupí do zápasu o udržení s Velkou Británií.

Česko a Kanada se spolu střetly v repríze loňského souboje ve stejné fázi jakožto papírově nejvyrovnanější dvojice. A zpočátku nic nenapovídalo tomu, o jaké drama nakonec půjde. Na gól Vladimíra Kameše brzy odpověděl Kyle Sheen, v polovině zápasu však Češi vedli 3:1 díky Michalu Šimovi a Petru Šenkeříkovi.

Potom ale do osudu utkání výrazně promluvili rozhodčí. Přestože napoprvé dorážku Michala Šima do vnitřní konstrukce brány správně uznali jako gólovou, po poradě s brankovým rozhodčím zcela nepochopitelně rozpažili. Místo tříbrankového náskoku tak byl na světě nejtěsnější rozdíl, když podivné vyloučení Šebka potrestal Chris Terry.

A poslední čtvrtina nabídla strhující podívanou. Patrik Šebek se nejprve pomstil a zase to vypadalo dobře, jenže Kanada pak trojicí slepených gólů Baumgartnera, Hammonda a Woodse nečekaně převrátila skóre na svou stranu! Český muž zápasu Patrik Šebek ovšem tři minuty před koncem zpátky vyrovnal na 5:5 a šlo se do prodloužení, posléze i samostatných nájezdů.

V nich byl právě Šebek bohužel jediným úspěšným střelcem na české straně. Za Kanaďany se povedeným zakončením blýskli Woods i Chris Terry a bylo hotovo. Češi se svému soupeři nedokázali pomstít za loňské vyřazení a co hůř, naděje na zisk cenného kovu tentokrát ztratili před vlastním publikem.

Česko – Kanada 5:6 sn. (1:0, 2:1, 0:1, 2:3 – 0:0)

Branky a asistence: 12. Kameš (Šenkeřík, Hemský), 21. Šimo (Strýček, Šebek), 23. Šenkeřík (Hemský, Brož), 38. Šebek (Hemský), 45. Šebek (Šimo, Vozdecký) – 14. Sheen (Terry), 32. Terry (Hammond, Woods), 38. Baumgartner (Hammond, Henderson), 42. Hammond (Baumgartner, French), 43. Woods (Luscombe), rozh. nájezd Terry.

Česko: Salfický – Strýček, Šebek, Vozdecký, Šimo – Kameš, Cik, Hemský, Brož – Čáp, Šenkeřík, Kubica, Buchtele – Bernad, Zámorský, Hrazdira, Loskot.

Kanada: Leggat – Baumgartner, Hammond, Corbeil, Sheen – Woods, Terry, French, Henderson – Foote, Draper, Carlson, Rauckman – Luscombe.

Další čtvrtfinále TOP divize

V ostatních soubojích potvrdili svou pozici papíroví favorité. Fanoušky nejvíc potěšili Švédové, kteří Slovákům nastříleli tucet gólů, naproti tomu Američané měli s Němci značné problémy. Večer Finové bez větších potíží přehráli Velkou Británii.

Švédsko – Slovensko 12:1 (5:0, 2:1, 2:0, 3:0)
USA – Německo 4:1 (1:0, 0:0, 2:0, 1:1)
Finsko – Velká Británie 7:2 (3:0, 3:1, 1:1, 0:0)

Další zápasy – pátek 6. 6.

13:00 Slovensko – Německo, o udržení
15:00 Finsko – Švédsko, semifinále
17:00 USA – Kanada, semifinále
19:00 Česko – Velká Británie, o udržení

Čtvrtfinále Divize I

Divizní čtvrtfinále nabídla obrovské překvapení a největší senzaci – dosud bezmocní Lotyšové totiž v nájezdech porazili stoprocentní Rakušany! Další adept na postup mezi elitu z Maďarska také nezvládl svůj zápas, roli favoritů tak potvrdily jen země od Jadranu.

Chorvatsko – Japonsko 5:2 (2:0, 0:1, 2:0, 1:1)
Maďarsko – Austrálie 1:3 (0:1, 0:0, 0:1, 1:1)
Slovinsko – Brazílie 7:1 (0:0, 1:0, 3:1, 3:0)
Rakousko – Lotyšsko 3:4 sn. (1:0, 1:0, 0:1, 1:2 – 0:0)